LLIBERTAT DE PREMSA

La BBC, en el punt de mira de Johnson

El primer ministre britànic estudia modificar el sistema de finançament de la corporació

Els laboristes també critiquen l'ens públic i l'acusen de la seva desfeta electoral

zentauroepp51247078 maidstone  united kingdom   06 12 2019   a handout photo mad191216204951

zentauroepp51247078 maidstone united kingdom 06 12 2019 a handout photo mad191216204951 / JEFF OVERS BBC HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La BBC «ha jugat una part en la derrota del laborisme en l’elecció». L’acusació la va llançar aquest dilluns el responsable en transports del Partit Laborista, Andy McDonald, des dels micròfons d’una de les cadenes de ràdio que estava criticant. Però per al Govern de Boris Johnson, la BBC és anti-‘tory’ i prepara contra ella un cop baix.

Conservadors i laboristes es consideren ofesos per la cobertura informativa de la campanya electoral de la xarxa pública. Vencedors i vençuts afirmen que la BBC ha mirat d’afavorir l’oponent. Els atacs contra els seus periodistes i les acusacions vitriòliques a Twitter són una constant.  Johnson amenaça ara amb el setge econòmic. El seu pla és torpedinar el sistema de finançament d’una de les fonts d’informació més fiables i rigoroses al món.

Crear caos i confusió

Huw Edward, a càrrec de les notícies de la tarda i nit al canal de televisió BBC1, és un dels criticats per la dreta i l’esquerra. «T’adones que el veritable propòsit d’aquests atacs és minar les nostres institucions, que han sigut durant moltes dècades fonts d’estabilitat», ha escrit en resposta als cops llançats des dels dos bàndols. «Per dir-ho clarament, el propòsit sembla que sigui causar caos i confusió». Edward, que va dirigir la nit electoral, ha denunciat «els nivells de vegades de pressió terrible per part dels partits polítics i els seus acòlits en certa premsa i en altres llocs». Els polítics veten o censuren cada vegada amb més freqüència periodistes o mitjans que els critiquen o els demanen comptes.

Durant la campanya, Boris Johnson es va negar a ser entrevistat per Andrew Neil, que havia sotmès a un torturador interrogatori la resta dels candidats, un per un. Neil va recriminar públicament l’absència de Johnson. Allò es va prendre com una prova del tarannà anti-’tory’ de la corporació, igual com l’àmplia cobertura de l’incident amb la foto del nen de quatre anys al terra de l’hospital que Johnson es va negar a veure.

Torpedinar el finançament

Una de les primeres decisions del flamant i poderós primer ministre podria ser el fet d’acabar amb el cànon de 154,40 lliures a l’any (185,15 euros) que paguen anualment els britànics per finançar la BBC com a servei públic. De moment, aquesta contribució està assegurada fins al 2027 i qualsevol canvi de model necessita l’aprovació al Parlament. Però Johnson estaria buscant despenalitzar el fet de no pagar aquesta llicència, ara obligatòria.

La proposta podria ser inclosa en el discurs de la reina aquest dijous. «És una cosa que el primer ministre ha dit que considerarà i ha encarregat que s’estudiï», ha confirmat el secretari del Tresor, Rishi Sunak. A la residència de Downing Street també es confirma que la taxa està «en el punt de mira». El principal assessor de Johnson, el poderós Dominic Cummings, és un crític furibund contra la BBC.

Notícies relacionades

Els directius de la corporació tremolen davant del que pot ser un atac en la línia de flotació i la pèrdua «de 200 milions de lliures per invertir en programes i en els serveis que l’audiència adora», segons un portaveu. De moment el Govern Johnson està boicotejant ‘Today’, el matinal de Radio 4 i el programa més prestigiós en aquesta franja horària. Dissabte s’hi esperava la participació d’algun ministre, que va ser cancel·lada.

Amb guardaespatlles

Jeremy Corbyn i els seus també veuen en la BBC l’enemic. La cap de política de la cadena, Laura Kuenssberg, ha hagut d’acudir amb guardaespatlles a les últimes conferències anuals del Partit Laborista. En les rodes de premsa ella i altres col·legues han sigut esbroncats pels militants davant de qualsevol pregunta mitjanament crítica.

Els principiants s’estrenaran amb el ‘brexit’

<span style="font-size: 1.6rem;">Fent-se ‘selfies’ i recorrent el laberint de corredors i despatxos del decrèpit Palau de Westminster, els nous diputats van passar aquest dilluns el seu primer dia al Parlament. Boris Johnson va donar la benvinguda als <strong>109 nous diputats conservadors</strong>, molts arribats del nord d’Anglaterra i Gal·les, de zones on mai haurien cregut que podrien aconseguir l’escó. «Una ocasió fabulosa. És un nou perfil del Partit conservador», va declarar Paul Howell, en possessió del que va ser escó de Tony Blair, a Sedgefield. Tots debutaran divendres amb la votació de l’acord del ‘brexit’ que Johnson va segellar amb Brussel·les. El primer ministre pot estar segur ara que el pacte serà aprovat.</span>