PROTESTA

França es prepara per a la vaga general d'aquest dijous

L'atur ha sigut convocat en contra de la reforma de les pensions plantejada per Macron

zentauroepp51178887 files  in this file photo taken on october 13  2010 a woman 191204121039

zentauroepp51178887 files in this file photo taken on october 13 2010 a woman 191204121039 / JEFF PACHOUD

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

França s’està preparant per a la vaga general convocada per demà dijous en protesta per la reforma de les pensions que ha plantejat l’Executiu d’Emmanuel Macron. Segons els mitjans francesos, es preveu que es la mobilització més important des de la vaga de 1995 que va paralitzar el país.

El ministre de l’Interior, Christophe Castaner ha anunciat aquest dimecres que durant la jornada s’han convocat 245 concentracions i manifestacions a tot el territori i ha explicat que s’espera la presència de ‘black blocs’ i d’«armilles grogues radicals» en les mobilitzacions.

«Sabem que hi haurà molta gent en les manifestacions i coneixem els riscos (...). Jo he demanat que quan hi hagi desordres, disturbis urbans, violència, puguem intervenir immediatament», ha afegit.

A París s’han decretat algunes mesures per evitar disturbis i s’ha establert un perímetre que prohibeix «qualsevol reunió de persones» als Camps Elisis, «en un perímetre que inclou l’Elisi i el Ministeri de l’Interior i els sectors de l’Assemblea Nacional, l’Hôtel de Matignon i la catedral de Notre-Dame».

9 de cada 10 trens afectats

Una de les afectacions més grans serà en el servei ferroviari, on el 90% dels TGV i el 80% dels regionals no circularan. A més, la xarxa de transport urbà de París ha anunciat que 11 de les 14 línies de metro estaran tancades.

Vols anul·lats

Air France ha anul·lat al voltant d’un 30% dels vols interiors i el 15% dels vols de mig recorregut, mentre que els de llarg recorregut no resultaran afectats, segons va indicar aquest dimarts un portaveu de la companyia.

Notícies relacionades

EasyJet, per la seva part, ha cancel·lat 233 vols interiors i de mig recorregut, dels quals 70 tenien com a origen o destinació el Regne Unit.

Aules a mitges

La vaga deixarà les aules mig buides, segons l’estimació que ha fet el ministre d’Educació, Jean-Michel Banquer. El 55% de treballadors del sector faran vaga, mentre que a París l’afectació serà superior, amb un 78% de vaguistes previst.

Temes:

França Vagues