CITA AMB LES URNES

La sospita de frau en la reelecció de Morales encén Bolívia

El Tribunal Electoral dona la reelecció a Evo Morales i els opositors denuncien frau

Incidents a diverses ciutats del país després de conèixer-se els resultats i l'OEA expressa la seva inquietud pel comportament del tribunal electoral

Bolivia’s President and presidential candidate Evo Morales of the Movement Toward Socialism (MAS) reacts after the results for the first round of the country’s presidential election were announced, in La Paz, Bolivia October 20, 2019. REUTERS/Ueslei Marcelino

Bolivia’s President and presidential candidate Evo Morales of the Movement Toward Socialism (MAS) reacts after the results for the first round of the country’s presidential election were announced, in La Paz, Bolivia October 20, 2019. REUTERS/Ueslei Marcelino / UESLEI MARCELINO (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Bolívia es prepara per a dies de tensió política i desacords. El Tribunal Suprem Electoral (TSE) va informar queEvo Morales ha sigut reelegitcom a president al treure 10 punts d’avantatge al seu immediat rival en els comicis de diumenge i la violència va esclatar als carrers.

Els incidents es van produir a La Paz, davant l’hotel on es realitza el recompte, a Sucre, Cochabamba, Tarija, Ouro i altres ciutats de Bolívia. La seu regional del tribunal electoral a Potosí va ser incendiada, mentre que altres a diverses regions van patir atacs.

Els detractors de Morales es van enfrontar a la Policia i a simpatitzants del partit del president, el Moviment al Socialisme (MAS).

Al caure el sol van arribar les notícies que esperava el Palau Cremat, la seu de l’Executiu, i temien els opositors. Amb el 95,22% del vot escrutat, Morales va arribar al 46,86% i Carlos Mesa, al 36,73%. D’acord amb la Carta Magna, un contendent es declara vencedor amb el 50% més un vot o, en cas contrari, al treure deu punts d’avantatge al seu seguidor immediat.

«Un segon robatori»

«No es pot suportar un segon robatori», va reaccionar immediatament Mesa amb referència a la consulta popular que fa tres anys va rebutjar les aspiracions del president a presentar-se per a un nou mandat. El Tribunal Suprem, no obstant, el va habilitar a participar de la contesa de diumenge Aquest Govern ha plantejat una situació impossible i ho denunciem davant de la comunitat internacional», va afegir.

Mesa ha demanat que es pronunciïn els observadors de l’Organització d’Estats Americans (OEA).  La comitiva va expressar la seva «profunda preocupació i sorpresa pelcanvi dràstic i difícil de justificar en la tendència dels resultats preliminars». I va afegir: «Mantenim l’esperança que el resultat del còmput definitiu s’aferri a la voluntat dels electors manifestada a les urnes i es respecti la integritat del vot».

La molt escassa diferència de centèsimes que va donar la victòria al cap d’Estat va enervar l’àmplia gamma de dirigents que ja donaven com un fet la segona volta del 15 de desembre. «Frau, frau», van cridar manifestants als carrers després de sentir Mesa.  Assassins, assassins», van respondre els simpatitzants del Moviment al Socialisme (MAS). 

La governació de Santa Cruz, la regió més pròspera de Bolívia que manté, des de fa més d’una dècada, una disputa intensa amb Morales, va rebutjar els resultats. «La decisió sobirana del poble està per sobre del maneig poc transparent que està fent l’òrgan electoral. Convoquem a defensar la legitimitat de la voluntat popular», van assenyalar les seves autoritats. 

 «Abans de cridar a una mobilització, primer caldria dir la veritat... Cal ser molt responsables amb la gent», va respondre el ministre de Comunicació, Manuel Canelas, sobre les declaracions del candidat. Mesa va governar interinament entre finals del 2003 i el 2005, quan un aixecament en què va participar Morales, llavors líder dels cocalers, el va obligar a dimitir. Mesos més tard, ‘l’Evo’, com l’anomenen propis i estranys, es va consagrar per primera vegada president.

Advertència del Govern

«El que crida a la violència ha de ser conscient que s’ha de fer càrrec de la violència. La democràcia consisteix que el poble es pronunciï a les urnes», va dir el ministre del Govern, Carlos Romero. Per la seva part, la ministra de Salut, Gabriela Montaño, va assegurar que l’oposició «pretén imposar una lògica de frau» per «generar caos i una desinstitucionalització democràtica al país». Mesa, va afegir, ha «de sortir a reconèixer la derrota d’una manera de gentilhome i digna».

Notícies relacionades

La Coordinadora Departamental pel Canvi (Codelcam) es va reunir amb Morales abans que s’iniciés la tempesta política. De boca del president es van haver d’assabentar del que s’acostava. A l’abandonar el Palau Cremat, els moviments socials van convocar una mobilització i van descartar la possibilitat d’una segona tornada electoral. També van repudiar el fet que Mesa hagués donat per assegurança un ‘ballotage’ abans de conèixer-se els resultats.

«Per als treballadors del camp i de la ciutat no hi ha una segona volta, al contrari, s’ha definit de manera concreta i clara que el procés de canvi segueixi, per això s’ha decidit convocar la defensa i saludar el triomf del nostre president Evo Morales», va dir Hugo Torrez, de la Codelcam.