Presidencials al país andí

Evo Morales confia en el vot rural per evitar una temuda segona volta a Bolívia

Escrutat el 89% dels vots, el president va arribar al 45,28% dels sufragis, davant el 38,1% de Carlos Mesa

bolivia-elecciones-votos-efe

bolivia-elecciones-votos-efe

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Hem guanyat quatre eleccions consecutives (des del 2005). Això és històric, inèdit. Hem fet front a moltes mentides, però el triomf s’ha imposat per continuar amb el procés de canvi», va dir el president bolivià, Evo MoralesEvo Morales. Però les dades preliminars posaven en dubte la seva eufòria. Escrutats provisionalment gairebé el 84% dels vots, el candidat del Moviment al Socialisme (MAS) obtenia el 45,71% dels vots contra el 38,16% de Carlos Mesa (Comunitat Ciutadana, centredreta). Aquests números enviarien a tots dos un segon torn el 15 de desembre. Si es confirmen en els pròxims dies, Morales haurà d’enfrontar una oposició unida que pot complicar seriosament la seva aspiració a la reelecció.

L’exlíder ‘cocalero’ confia que el vot rural, que acostuma a arribar més tard a La Paz, eviti aquest temut escenari a l’augmentar la distància de set punts respecte al seu oponent. Per imposar-se en un primer torn, un candidat ha d’aconseguir el 50% més un vot o 40% i 10 punts de diferència de l’immediat rival. «Esperarem fins a l’últim escrutini nacional», va dir. El Tribunal Suprem Elector va suspendre de moment la publicació del recompte de dades absents i Mesa va denunciar una temptativa de «manipulació» per «bloquejar» la segona volta. «És una cosa inacceptable per a la democràcia».

L’historiador Mesa té una vella rivalitat amb «Evo». Va haver de dimitir el juny del 2005 a la seva presidència interina enmig d’intenses mobilitzacions liderades pel que seria el primer president indígena de Bolívia mesos més tard. Els comicis d’aquest diumenge semblen suposar la possibilitat d’una revenja política.

Si es confirma la tendència de les urnes, tots dos es disputaran el 16% dels sufragis que es van dispersar entre els altres competidors. Un d’ells, el pastor evangèlic d’origen coreà Chi Hyun Chung, ha sigut la gran sorpresa a l’arribar al 8,77% de les adhesions amb un castellà rústic i una prèdica que converteix el brasiler Jair Bolsonaro en un polític moderat. Óscar Ortiz, de Bolívia Diu No, va captar un altre 4,41%. Ells ja es van pronunciar a favor de Mesa. 

Símptomes de desgast

Notícies relacionades

Els analistes polítics estimen que Mesa estaria en millors condicions de captar els vots d’aquests aspirants de biaix conservador, marcats per una profunda rancúnia cap a la figura de Morales.

En les presidencials anteriors, el MAS havia guanyat en vuit departaments del país. Aquesta vegada, l’oficialismes’ha imposat a La Paz, Cochabamba, Oruro, Potosí i Pando, mentre que Comunitat Ciutadana (CC) va aconseguir la majoria a Santa Cruz, Beni, Chuquisaca i Tarija. Els vots que falta escrutar podrien modificar aquesta relació de força. 

Morales va vèncer en la primera volta de les tres competicions presidencials anteriors. Després de 13 anys de l’exercici del poder que li van donar a Bolívia estabilitat macroeconòmica, una molt baixa inflació i una taxa de creixement anual pròxima al 5% que va permetre reduir 30 punts la pobresa, va aconseguir un suport del 45% de l’electorat i el seu partit s’ha garantit la majoria al Congrés. Aquesta xifra representa una victòria però pot també configurar un límit a les seves ambicions de mantenir-se en el càrrec si el recompte final confirma el desinterès d’un sector de la seva base social tradicional. «Hi ha una dreta que vol tornar al passat, però seguirem encara», va dir, i els seus seguidors volen creure’l.