NOU FRONT DE GUERRA

Calma tensa després de l'alto el foc al nord de Síria

Els combats entre les milícies kurdosíries de les YPG i Turquia i els seus aliats han sigut esporàdics

zentauroepp50459677 tal abyad  syria   13 10 2019   a handout photo made availab191018175820

zentauroepp50459677 tal abyad syria 13 10 2019 a handout photo made availab191018175820 / TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

A la muntanya que queda just al nord de la ciutat turca de Ceylanpinar, el vent de mitjans de tardor és calent com si fos estiu. El sol, al migdia, abrasa com sempre, i un núvol de pols grisa cobreix el lloc.

Encara així, es divisa perfectament Ras al-Ayn, gairebé a tocar de Ceylanpinar, però a la part sud de la frontera turc-siriana, on fins aquest dijous a la tarda els combats pel control de la ciutat eren molt intensos.

Aquesta última setmana Ras al-Ayn ha sigut un caos: Turquia, a l’iniciar la seva ofensiva dimecres de la setmana passada contra les milícies kurdosíries de les YPG, la va marcar com a objectiu prioritaris junt amb Tel Abiad. Els combats i bombardejos, aquí, han sigut constants.

Fa una setmana, Turquia va dir que tenia la ciutat sota control. Però les YPG van llançar una contraofensiva i van reconquerir per sorpresa Ras al-Ayn sencera. Des d’aleshores, la lluita s’ha intensificat en cada carrerfins que Turquia i les seves milícies afins van envoltar el centre encara en poder de la milícia kurdosíria.

Després va arribarl’alto el foc, acordat dijous pel president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el vicepresident dels EUA, Mike Pence. Segons el pacte, les YPG tenen 120 hores per retirar-se de la regió. «És responsabilitat de Washington assegurar la retirada en els pròxims dies. Si no, en el minut que s’acabi eltermini de 120 hores reprendrem les nostres operacions d’una forma molt més decidida que abans d’interrompre-les».

Pausa perceptible

Pausa perceptibleTurquia assegura que l’alto el foc s’està complint al peu de la lletra, mentre que les YPG ho nega i assegura que Ankara continua amb els bombardejos i que, a més, no deixa que les YPG puguin evacuar els seus ferits i morts del centre de la ciutat.

Des de la muntanya de Ceylanpinar, amb prou feines a un quilòmetre de la ciutat siriana, se sent una calma tensa: avions de reconeixement turcs per aire i, als carrers, alguna ràfega de metralleta dispersa, despistada, cada vint o trenta minuts.

Notícies relacionades

Després de l’acord d’alto el foc, les YPG van discutir altres punts del document: el pacte estableix que les milícies kurdosíries hauran d’abandonar tota la frontera amb Turquia i anar 32 quilòmetres al sud, però la milícia ja ha dit que no ho farà.

El termini de 120 hores s’acaba dimarts, un dia clau. Aquell dia, Erdogan viatjarà a Rússia per parlar sobre la crisi amb el president Vladímir Putin, el nou àrbitre de Síria.