GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Els kurds s'alien amb Assad per frenar l'ofensiva turca

Turquia diu que no aturarà la seva incursió i anuncia la seva intenció de seguir més cap al sud després de conquistar Tell Abyad

Les forces de Damasc reprendran el control de les fronteres i comencen els combats amb les faccions proturques

zentauroepp50400444 people welcome syrian troops as they enter the village of gh191014180611

zentauroepp50400444 people welcome syrian troops as they enter the village of gh191014180611

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El caos i la incertesa creen oportunitats i el president sirià, Bashar al-Assad, les ha utilitzat a la perfecció: aquest dilluns, per la desesperació de les milícies kurdosirianes de les YPG –acorralades per l’ofensiva que Turquia duu a terme des de dimecres passat–, Damasc i els kurds han arribat a un acord que servirà en un futur perquè Assad reprengui el control de gairebé tot el país.

Segons el pacte, el règim ajudarà a repel·lir l’ofensiva turca al nord de la frontera siriana. A canvi, les YPG han deixat que els soldats sirians entrin en un territori que, en molts casos, feia més de sis anys que no trepitjaven. Assad, avui més que ahir, està molt més a prop del seu objectiu final: controlar tot Síria.

Les ciutats de la regió –Qamishli, Al-Hasakah, Kobane, Ain Issa i Malakia–, de moment, segueixen sota control de les YPG. Ras al-Ayn i Tell Abyad ja han sigut conquistats per Turquia i les seves milícies afins.

«He estat aquest matí a Qamishli i la situació segueix igual que ahir. Les YPG diuen que els militars d’Assad només estaran a la frontera», diu el kurd Na’man. «No hi havia alternativa [de pactar amb Assad] perquè tots els altres ens han traït. Sabem que Assad és un assassí. Però tenim confiança en els nostres soldats perquè ells lluiten per la seva vida; Assad, per la seva cadira. Aquesta és el nostre destí», ha afegit.

Combats a Manbij

Turquia, que està avançant a gran velocitat en la seva ofensiva en territori sirià, va començar aquesta ofensiva contra les YPG pels vincles d’aquesta milícia kurdosiriana amb la guerrilla del PKK, en guerra contra l’Estat turc des dels anys 80. El PKK és considerada una organització terrorista tant a Europa com als EUA.

En sis dies,l’Exèrcit turc –que lluita amb faccions opositores a Assad– ha controlat ja 50 localitats just al sud de la frontera. Ara arriba el següent pas: ja han començat els combats per conquistar la ciutat de Manbij, defensada per Assad i els kurds. De moment només els milicians a favor de Turquia estan en combat; Ankara els brinda recolzament aeri.

Notícies relacionades

Al món, gairebé ningú recolza Erdogan en la seva operació. Això fa enfadar el president turc, que es mostra contrariat. «Estem determinats a portarl’operació Manantial de Pau fins al final. No ens aturarem. Un cop s’alça la nostra bandera, mai baixa», ha dit el mandatari.

Així, després de l’acord de Damasc amb les YPG, desencadenat per la intervenció turca,l’experiment polític i militar de les milícies kurdosirianes està gairebé tocat de mort. Assad prendrà el control de la regió, tot i que les milícies kurdosirianes seran les que, de moment, continuaran governant les ciutats de la zona. Però una cosa està clara: el futur de Síria, el seu mapa, equilibris i, en definitiva, les perspectives de la guerra, no tenen res a veure amb les de fa una setmana.