CONSEQÜÈNCIES DE L'EXTERMINI NAZI

Alemanya enjudicia un avi de 90 anys per complicitat amb la mort de 5.230 jueus

Bruno Dey va treballar com a guarda del camp de concentració de Stutthof, a la Polònia ocupada

zentauroepp50440760 the 93 year old german bruno d  arrives for his trial in ham191017191736

zentauroepp50440760 the 93 year old german bruno d arrives for his trial in ham191017191736 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Efe

La justícia alemanya ha obert avui el procés contra l’exguarda d’un camp de concentració nazi, de 93 anys i acusat de complicitat en 5.230 morts, exponent dels judicis tardans oberts en els últims anys per crims del Tercer Reich. Bruno Dey, el processat, va servir entre els 17 i 18 anys com a guarda de les SS hitlerianes en el camp nazi de Stutthof, proper a Gdansk, a la Polònia ocupada, on s’estima que van ser assassinats uns 100.000 confinats, majoritàriament jueus.

La Fiscalia li imputa complicitat per haver sigut partícip, des de la seva posició de vigilant en aquest camp, de la maquinària d’extermini massiu del nazisme. El processat ha admès en els interrogatoris previs que, quan va servir en aquest lloc, sabia del propòsit del Tercer Reich d’exterminar els jueus. Ha al·ludit, no obstant, que tenia 17 anys quan va ser destinat allà, el 1943.

Una vida normal

Després de la derrota del nazisme va passar un curt període en un camp de presoners, després de la qual cosa va portar una vida normal, com a forner, camioner i altres oficis. Es va casar, va tenir fills i es va instal·lar a Hamburg. Durant dècades, la justícia alemanya no va obrir diligències contra ell, ja que no se’l considerava implicat directament en crims de guerra.

L’abril passat, la Fiscalia d’Hamburg va presentar acusació formal, avalada pels testimonis de familiars de les víctimes, alguns dels quals assisteixen ara al judici. Es considera que el seu procés podria ser un dels últims casos oberts per crims del nazisme, després que en els últims anys s’hagin dut a terme diversos judicis similars. Altres casos van quedar sobreseguts per la incapacitat dels acusats de respondre davant d’un tribunal, a causa de la seva avançada edat o per problemes de salut.

Notícies relacionades

Els processos s’han apuntalat en el precedent que va suposar el judici contra l’exguarda ucraïnès John Demjanjuk, que va ser condemnat el 2011 a cinc anys de presó per complicitat en les morts del camp de Sobibor, en territori de la Polònia ocupada. Demjanjuk, que després de la Segona Guerra Mundial va viure durant dècades als Estats Units fins que va ser extradit a Alemanya, va assistir al seu procés en una llitera, no va arribar a pronunciar-se mai sobre els casos que se li imputaven i va morir uns mesos després d’escoltar sentència en un asil d’avis.

Camí obert a altres casos

Però el seu processament i condemna van obrir la porta a altres judicis per complicitat en el genocidi, generalment contra nonagenaris. El març de l’any passat va morir, sense haver arribat a ingressar a la presó, l’anomenat ’Comptable d’Auschwitz’, Oskar Gröning, que el 2015 va ser condemnat a quatre anys de presó per complicitat en l’assassinat d’uns 300.000 jueus en el qual va ser el camp d’extermini nazi més gran.

Temes:

Nazisme Alemanya