CRISI A VENEÇUELA

Maduro apuja el salari mínim un 375% en un context d'hiperinflació

El salari ha passat d'1,5 dòlars a gairebé vuit, però l'oposició augura que la capacitat de compra es polvoritzarà ben aviat

maduro

maduro / HO (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«La visita casa a casa, cara a cara i cas per cas, és la nostra tasca diària per anar a la recerca de les necessitats i l’atenció del nostre poble», va dir el president veneçolà Nicolás Maduro i va disposar el tercer increment del salari mínim el 2019.

En virtut del nou decret, una bona part dels veneçolans tindran a les seves butxaques 7,5 dòlars. Fins dilluns passat rebien menys de dos dòlars per mes.L’augment del 375% anunciat arriba per a poc i gens en un país pressionat per la hiperinflació i el regnat del mercat negre. El Centre de Documentació i Anàlisi Social de la Federació Veneçolana de Mestres (Cendas) ha considerat abans de conèixer-se la mesura que una família necessitava 138,4 salaris mínims per cobrir les seves necessitats.

El Govern perd per endavant la carrera contra la pujada de preus, ja que el 2018 es van donar sis augments de les mensualitats. Aquell any es va realitzar la reconversió monetària i se li van treure cinc zeros al bolívar. Aquestes intervencions no han servit per aturar la polvorització del poder de compra.

Hiperinflació

La inflació de setembreha sigut del 23,5% mentre que la del mes anterior va ser del 65,2%. Aquests números van ser interpretats per les autoritats com un senyal que el cost de la vida començava a cedir. En els nou primers mesos, els números assolits provocarien espant a qualsevol altre país: 3.3326% davant 50.100% de l’any anterior.

L’oposició estima que a partir dels augments salarials tornarà a disparar-se. «Des de la usurpació a (el Palau de) Miraflores se segueixen burlant-se del poble treballador. Anuncien d’amagat un altre augment de salari que evidencia el seu fracàs econòmic, tenim el salari més baix del continent», va dir el diputat Juan Guaidó, reconegut pels Estats Units i 54 Governs més com a president «encarregat» de Veneçuela. «Sense donar la cara, l’usurpador deixa en boca d’un altre el seu anunci tan trist», va afegir.

Jesús Armas, diputat de Primer Justícia va assenyalar que el decret de Maduro és més del mateix. «Segueix la impressió de bolívars que no valen res, la inflació es dispararà i la nostra economia seguirà pel mateix rumb del desastre».

Notícies relacionades

El dirigent de Voluntat Popular (VP), el partit de Guaidó, Cipriano Heredia, va opinar que el poder adquisitiu dels veneçolans no existeix. «Aquest és un capítol més d’una pel·lícula que hem vist moltes vegades, una burla al poble, perquè aquest increment es diluirà en poc temps. Abans que els empleats cobrin això per primera vegada, estarà devaluat. La sola expectativa d’un augment substancial del salari ha portat un augment descomunal».

L’economista José Toro Hardy va fer un diagnòstic similar. «És clar que s’ha d’augmentar el salari real als treballadors, parlo del salari real no del nominal. Res es guanya augmentant simplement el nombre de bolívars que se’ls paga si això es tradueix en un augment més que proporcional dels preus», va assenyalar l’exdirectiu de la petroliera estatal Pdvsa.