DISTURBIS A L'EXCOLÒNIA

La llavor de la discòrdia a Hong Kong

Un home que va esquarterar la seva nòvia a Taiwan, beneficiat pels tumults que impedeixen aprovar la llei d'extradició

Chan sortirà en llibertat després d'un any a la presó, ja que només se'l va poder condemnar per haver robat la targeta de crèdit a la víctima

zentauroepp50292564 riot police officers pour water over a protester as he is de191007172318

zentauroepp50292564 riot police officers pour water over a protester as he is de191007172318 / JORGE SILVA

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

De vegades la història desatén els personatges capitals. Chan Tong-Kai és només una nota a peu de pàgina en la crònica dels pitjors disturbis en dècades a Hong Kong malgrat haver-los generat i ser probablement el seu únic beneficiat. Chan sortirà en llibertat aquest mes després d’un any escàs a la presó per haver matat la seva nòvia, haver-la esquarterat, haver ficat les restes en una maleta i haver-les llançat en un parc durant unes vacances a Taiwan.

La mare de la víctima va enviar cinc cartes a la cap executiva, Carrie Lam, per pregar-li ajuda després que l’assassí fos detingut a la seva tornada a Hong Kong. A l’excolònia només va poder ser condemnat per haver-li robat la targeta de crèdit i la llei local impedeix el seu enviament a Taiwan. Lam va posar fil a l’agulla i va tramitar la llei d’extradició. La norma, va argumentar, acabaria amb les llacunes procedimentals, ajudaria en la lluita internacional contra el crim i impediria que Hong Kong continués sent un refugi per a fugitius.

Sense armes

Notícies relacionades

Per als seus crítics, la llei serviria de passarel·la cap al fosc sistema judicial de l’interior i acabaria amb la protecció que els dissidents polítics, membres de Falun Gong i altres elements molestos per a Pequín han disfrutat a l’excolònia des del colonialisme britànic. Mai ho sabrem: el Govern, després d’una resistència numantina, va acabar suspenent-la el mes passat en un intent inútil de pacificar els contraris. Ni tan sols van servir les esmenes que excloïen la seva aplicació en casos polítics i religiosos o incloïen l’examen de cada cas pel Govern i tribunals.

La premsa local ha informat que sortirà probablement a finals d’aquest mes. Parlamentaris afins a Pequín l’han visitat a la presó per convèncer-lo que s’entregui voluntàriament a les autoritats taiwaneses i se sap que està en contacte amb un sacerdot. En aquestes gestions es concentren les esperances, perquè el cos jurídic hongkonguès, sense aquesta llei d’extradició, manca d’armes per retenir-lo un dia més a la presó.