RELACIONS ENTRE MOSCOU I KÍEV

Rússia i Ucraïna intercanvien una trentena de presoners la vigília d'unes eleccions locals polèmiques

La popularitat del president Putin, a prova en uns comicis a alcaldies i institucions regionals en què l'Estat ha vetat la gran majoria de candidats opositors

undefined49747787 ukrainian film director oleg sentsov  r  hugs his daughter a190907141607

undefined49747787 ukrainian film director oleg sentsov r hugs his daughter a190907141607 / SERGEI SUPINSKY

2
Es llegeix en minuts
Giuseppe Agliastro

Després de mesos de negociacions,l’esperat intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna finalment s’ha dut a terme. Aquest dissabte, la vigília de les delicades eleccions locals a Rússia que podrien confirmar el descens de la popularitat del president Vladímir Putin, Moscou i Kíev han alliberat 70 persones, 35 cada un. Un avió estatal ucraïnès Antonov es va enlairar de l’aeroport de Vnúkovo a la capital russa i va portar fins al país veí els 24 mariners ucraïnesos capturats fa un any pels russos a prop de Crimea. Entre les persones excarcerades es troba també el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov, considerat un pres polític i condemnat a 20 anys de presó en un procés tristament conegut per intentar «organitzar actes terroristes» a Crimea, la península on va néixer i l’ocupació de la qual per part de Moscou no accepta.

Pràcticament alhora, un avió del Govern rus es va enlairar de l’aeroport de Kíev Borispil i va portar a Moscou als presoners reclamats per Putin, inclòs el cap de l’agència de premsa russa Ria Novosti a Ucraïna, Kirill Vixinski, acusatd’alta traïció per Kíev. Però l’alliberament més controvertit és sens dubte el de Volodímir Tsemakh, un separatista considerat un testimoni clau, si no un sospitós, per la tragèdia del Boeing de Malaysia Airlines abatut el 17 de juliol del 2014 per un míssil russobre el Donbass durant la guerra. Les 298 persones a bord, en la majoria turistes, van morir i els investigadors internacionals volien interrogar Tsemakh, que comandava una unitat antiaèria a l’àrea del desastre. Ara és poc probable que això passi mai.

Tsemakh era indispensable per a Putin. Només després del seu alliberament per un tribunal de Kíev, fa tres dies, el líder del Kremlin finalment va declarar que l’intercanvi de presoners era imminent. El compromís d’aquest dissabte entre Rússia i Ucraïna és, segons el president ucraïnès Zelenski, «un primer pas cap al final de la guerra» del Donbass, on Rússia ajuda militarment els separatistes. La represa del diàleg és certament molt important, però encara queda un llarg camí per recórrer. Amb l’annexió il·legal de Crimea, la popularitat de Putin va arribar a uns nivells rècord el 2014-2015. Ara la situació és diferent.

Eleccions després de dos mesos de protestes

Notícies relacionades

Aquest diumenge, a moltes regions i ciutats russes, es vota per triar alcaldesgovernadors i consells municipals i regionals. Les eleccions se celebren després de dos mesos de protestes reprimides per la policia mitjançant patacades i onades d’arrestos, i representen un desafiament crucial per al partit de Putin. Els sondejos indiquen que Rússia Unida ha perdut molta popularitat, amb un nivell d’aprovació amb prou feines superior al 30%, la xifra més baixa dels últims 13 anys, a causa de l’augment de l’edat de jubilació i la disminució dels salaris reals. Per superar aquest problema el Kremlin va decidir presentar molts dels seus candidats sense l’os, el símbol del partit, sinó com a «independents». I sobretot va bloquejar el camí de molts opositors invalidant, amb pretextos, la majoria de les firmes que havien recollit per participar a les eleccions.

Va ser aquest últim extrem el que va provocar les protestes contra Putin a Moscou: les més importants dels últims vuit anys. Una de les manifestacions pacífiques, la del 27 de juliol, està sent investigada per desordres massius: la manera perfecta de tallar-li les cames a l’oposició liberal des que els organitzadors s’arrisquen a passar fins a 15 anys a la presó. Dijous a la nit, es van registrar les oficines d’Aleksei Navalni, l’opositor rus més carismàtic. Els policies ho van capgirar tot i es van emportar documents i els servidors de les computadores.