Contracimera

Els opositors al G-7 es manifesten en calma entre Hendaia i Irun

La gendarmeria ha detingut 17 activistes divendres a la nit a la localitat bascofrancesa d'Urrugne

La policia francesa ha avortat una manifestació de radicals del Black Block i dels armilles grogues a Baiona

manifestacin-contra-el-g7-hendaya-irn / periodico

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

En un ambient “festiu i familiar”, com prometia l’organització, 6.000 persones han marxat aquest dissabte entre la localitat francesa d’Hendaia i la ciutat d’Irun per protestar contra la celebració de la cimera del G-7 que ha començat a Biarritz, 30 quilòmetres al nord.

Menys tranquil·la va ser la jornada de protestes a la tarda, quan la gendarmeria s’ha fet servir amb contundència avortant a Baiona una concentració de radicals del Black Block i dels armilles grogues.

Un gran desplegament policial prudentment allunyat dels manifestants s’ha tornat innecessari, atesa l’absència d’incidents. La portaveu de la plataforma G7Ez (‘G7No’), Anabel Sanz, ha declarat que a l’organització “li ha resultat difícil mantenir aquest ambient de tranquil·litat amb el nivell de bunquerització i ocupació militar d’aquests dies”.

G7Ez és una de les dues plataformes que han convocat la marxa. Han participat en la mobilització un centenar de partits i associacions d’Espanya i França reunides en aquesta entitat i en l’aliança Alternatives G-7, que han liderat la protesta contra la reunió dels líders dels països que formen el grup: Estats Units, França, Alemanya, el Regne Unit, el Canadà, el Japó i Itàlia.  

Al començament de la marxa, tant els organitzadors com les forces policials es temien alguna mena de reacció violenta per part d’infiltrats que reaccionessin a la detenció de 17 agitadors divendres a la nit, a l’exterior d’un campament d’activistes a la localitat bascofrancesa d’Urrugne, però aquesta previsió no s’ha complert.

Contra els més poderosos

A l’acabar la manifestació s’ha celebrat a l’esplanada del centre de congressos Ficoba, a Irun, un acte polític en francès, eusquera i castellà. L’acte ha servit com aclausura de la contracimera que aquesta setmana ha desplegat col·loquis i tallers de denúncia a Hendaia i Irun.

Els organitzadors han emès una crida en què consideren que “la cimera del G7 és i serà l’estendard de polítiques neoliberals i autoritàries”. Els governs d’aquest grup d’influència política –que ha convidat a sopar l’espanyol Pedro Sánchez aquest diumenge– “han augmentat les desigualtats socials, han reforçat les dominacions basades en el racisme i el patriarcat, han colonitzat continents, escurant els seus recursos naturals alhora que s’hi aixequen murs i s’impedeix la lliure circulació de les persones migrants pobres”, afirma la crida.

La contracimera, en paraulesd’Aurelie Trouvè, portaveu d’Alternatives G7, considera que “és possible resistir el sistema que destrueix les bases de la humanitat”, i han convidat la gent en la seva proclama a “reapropiar-se l’exercici de la democràcia, reconnectar amb el compromís polític i prendre consciència del seu propi poder”

Confluència diversa

La marxa ha partit del port d’Hendaia i ha creuat el pont de Santiago, sobre el Bidasoa, la frontera amb la ciutat espanyola d’Irun. D’aquest costat, van convocar la marxa EH Bildu, Podem i l’Esquerra Unida del País Basc, a més dels sindicats LAB i ELA, i 45 entitats més.

El líder de Sortu, Arkaitz Rodríguez, i la portaveu d’EH Bildu en el Congrés, Mertxe Aizpurua, han estat entre els assistents. La portaveu Sanz ha qualificat d’“èxit rotund” i de “massiva” la manifestació, si bé a l’esplanada del Ficoba s’han vist grans clars que els organitzadors provaven d’omplir demanant a la gent a acostar-se a l’escenari.

Hi arribava una variada confluència d’activistes i associacions, des d’altermundialistes llatinoamericans a defensors de la causa palestina, i des dels armilles grogues francesos a la plataforma d’organització d’homenatges a presos excarcerats d’ETA Kalera Kalera.

Des de l’estrada, Sanz ha enviat “una abraçada alspobles en lluita de Palestina, el Kurdistan, Còrsega, Catalunya, Irlanda, Escòcia i el poble maputxe”. Un dels lemes de la contracimera defensa l’exercici de la sobirania de les nacions sense estat.

Hi havia estelades entre les banderes, i també una representació nodrida del Partit Comunista de França i del sindicat gal CGT, així com de formacions ecologistes. Cridava l’atenció, al mig de la marxa, un grup de manifestants tapats amb les mantes tèrmiques brillants que se’ls acostuma a donar als migrants rescatats al mar. Entre alguns portaven una llanxa inflable, i cridaven l’eslògan “Open Arms, alkartasuna” (‘Open Arms, solidaritat’).

Seguretat

Els governs francès i espanyol mantenen el seu desplegament policial en els dos costats de la frontera, que fa cinc dies que està presa, i mantenen el trànsit de camions i treballadors magribins de tornada de vacances desviada als passos de Somport i La Jonquera.  L’important desplegament policial d’Ertzaintza, Guàrdia Civil i Policia Nacional, a més de la gendarmeria francesa, prova d’evitar avalots ara ja entorn de Biarritz, de radicals del Black Bloc o el moviment anarquista. .

De fet, a més de les 17 detencions d’aquest divendres, quatre policies gals van resultar ferits de lleugeresa la mateixa nit en aldarulls a Urrugne, entorn del campament de la contracimera del G7.

Aquest dissabte una portaveu de la subprefectura de Baiona va explicar a Efe que una part de les detencions es van produir pelsenfrontaments amb les forces de l’ordre durant una manifestació no prevista. Els congregats ocultaven la cara i es van negar a dissoldre’s malgrat les advertències policials, va precisar la portaveu.

A més, es van produir altres incidents quan un grup de persones va provar d’introduir-se a l’autopista A63, que condueix a la frontera espanyola. Els policies ferits van rebre trets de morters casolans.

Aquest diumenge hi haconvocades set concentracions de protesta al voltant de la ciutat blindada de Biarritz, a les localitats de Baiona, Anglet i Bidart. Ara aquest és el punt de més concentració policial.

Notícies relacionades

A l’acte d’Irun no s’ha al·ludit a aquestes concentracions. Els convocants s’han citat per més endavant: “Ens tornarem a trobar el setembre”, ha dit Trouvé, en al·lusió a les vagues pel clima convocades a tot el món el 27 del mes que ve.

Mentrestant, els activistes enrotllaven les pancartes i buscaven els autobusos que els havien portat fins a la frontera. A les seves furgonetes, amb els motors encesos perquè funcionés l’aire condicionat, els ‘ertzaines’ antiavalots menjaven un bocata que els ha repartit la seva Brigada Mòbil, i que el sindicat policial SIPE ha criticat dient que era “salat, immenjable i com el xiclet”. A dalt, al cel, un dron i tres helicòpters de la policiagiraven cua per tornar a les seves bases.

Temes:

França G-7