Polèmic i provocador

Trump suspèn el seu viatge a Dinamarca per negar-se el Govern danès a vendre Groenlàndia

Els plans del president dels EUA van desencadenar incredulitat i mofa al país escandinau

Gran part de la classe política danesa qualifica d'"ofensa" la decisió del mandatari nord-americà

STX17  WASHINGTON  ESTADOS UNIDOS   09 08 2019 - El presidente estadounidense  Donald Trump  conversa con los medios este viernes antes de embarcar en el helicoptero presidencial en el exterior de la Casa Blanca  Washington D C  Estados Unidos   Trump viaja a su club de golf en Bedminster para pasar alli varios dias de vacaciones  EFE  Shawn Thew

STX17 WASHINGTON ESTADOS UNIDOS 09 08 2019 - El presidente estadounidense Donald Trump conversa con los medios este viernes antes de embarcar en el helicoptero presidencial en el exterior de la Casa Blanca Washington D C Estados Unidos Trump viaja a su club de golf en Bedminster para pasar alli varios dias de vacaciones EFE Shawn Thew / SHAWN THEW (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Donald Trump ha tancat aquesta nit un dels capítols més rocambolescos de la seva eixelebrada presidència. El president dels Estats Units ha suspès el seu viatge a Dinamarca pelrebuig del país escandinau a contemplar la venda de Groenlàndiavenda de Groenlàndia, l’illa no continental més gran del planeta, sis vegades més gran que Alemanya. Gran part de la classe política danesa ha qualificat d’"ofensa" la decisió de Trump. 

L’anunci del president nord-americà ha arribat a través de Twitter, dos dies després que Trump confirmés el seu interès a comprar Groenlàndia pel seu valor estratègic, una transacció que va definir com una “gran operació immobiliària”. Estava previst que el cap de la Casa Blanca viatgés a Copenhaguen el 2 i 3 de setembre que ve després de ser convidat per la reina Margarida II. Dinamarca forma part del’OTAN  i és un ferri aliat dels EUA, al qual ha recolzat amb tropes a l’Afganistan i l’Iraq. 

“Dinamarca és un país molt especial amb gent increïble, però arran dels comentaris de la primera ministra Mette Frederiksen, que va dir no estar interessada a discutir la compra de Groenlàndia, he decidit posposar per a un altre moment la nostra reunió prevista en dues setmanes”, va escriure el nord-americà a la seva xarxa social de capçalera. Segons Trump, el comunicat de rebuig de la presidència danesa era d’un to "repugnant".

"Em va semblar repugnant el comentari de la primera ministra (danesa, Mette Frederiksen), que (vendre Groenlàndia) era una idea absurda", va afirmar Trump. "No va ser una manera agradable de dir-ho. Podria haver dit simplement 'no, preferim no fer-ho'. No està parlant amb mi, està parlant amb els Estats Units d’Amèrica [...] No pot dir 'que absurd’", va continuar.

Trump també li va agrair que hagi sigut “tan directa”, la qual cosa segons el seu parer ha servit per estalviar-li als dos països “moltes despeses i esforços”. La rebequeria del president arriba només dos dies després que els danesos rebessin la seva oferta amb una barreja d’incredulitat, estupor i mofa. 

Reacció del Govern danès

"Per descomptat que m’afligeix i em sorprèn que el president dels Estats Units hagi cancel·lat la seva visita", va dir en roda de premsa Frederiksen, que va ressaltar que és una decisió de Trump, alhora que va reiterar que la invitació es manté. La suspensió no canvia la relació amb Washington, va ressaltar Frederiksen, que va recordar que els Estats Units són un dels països amb els quals Dinamarca manté un vincle "més estret" i és el seu "aliat més important en política de seguretat".

"Abans que res vull dir que, segons la meva opinió, no hi ha cap crisi entre Dinamarca i els Estats Units", va afirmar la primera ministra, que va apostar per estrènyer la cooperació a l’Àrtic, tot i que va reiterar el seu suport a l’actitud groenlandesa de rebutjar qualsevol discussió sobre una venda d’aquest territori autònom danès.

Idea "absurda"

Frederiksen la va qualificard’“absurda”  i va remarcar que el territori autònom de Groenlàndia, a mans daneses des de 1812, “no està en venda”.Altres polítics van ser menys sobris en la seva resposta. “Si és cert que està pensant en això, és la mostra definitiva que s’ha tornat boig”, va dir el diputat del Partit Popular danès i portaveu en la comissió d’Exteriors, Soren Espersen. 

Segons ha publicat la premsa nord-americana, feia setmanes que Trump li donava voltes a la idea i la comentava amb els seus assessors. Entre tots van arribar a esbossar una oferta, que hagués consistit a fer-se càrrec en perpetuïtat dels prop de 600 milions de dòlars que Dinamarca transfereix anualment a l’illa en forma de subsidis i oferir paral·lelament un preu de compra que servís d’ham per a Copenhaguen. “Groenlàndia li està fent molt mal a Dinamarca” i “els costen molts diners”, va dir aquests dies el nord-americà. Dilluns va arribar fins i tot a fer broma amb un muntatge fotogràfic penjat en el seu compte de Twitter en el qual es veu un gratacel Trump xapat en or al mig de cases de fusta escampades per la tundra groenlandesa. “Prometo no fer-li això a Groenlàndia”, va escriure. 

Notícies relacionades

La gegantina illa danesa, un dels territoris menys densament poblats del món, amb només 56.000 habitants, i una capa de gel que cobreix gairebé el 80% de la seva extensió, està enclavada entrel’Àrtic  il’Atlàntic. Rica en recursos minerals i naturals, té també un enorme valor estratègic, augmentat per l’escalfament global, que està accelerant el desglaç de l’Àrtic i obrint potencialment la regió a noves rutes comercials per al transport de mercaderies. 

Antecedent de Truman

Trump no és el primer president dels EUA que ha somiat aconseguir el domini de Groenlàndia. Harry Truman va arribar a oferir 100 milions de dòlars al Govern danès després de la segona guerra mundial. Durant la contesa, els EUA van apostar tropes al seu territori per prevenir una invasió alemanya. Des de 1943 té al nord de l’illa una base militar aèria