Negoci polèmic

"Groenlàndia no està en venda": La resposta de Dinamarca a Trump

Mette Frederiksen, la primera ministra danesa, va contestar així al suposat interès del president dels EUA d'intentar comprar aquest país àrtic

jmdiaz49458342 general view of upernavik in western greenland  denmark july190819085511

jmdiaz49458342 general view of upernavik in western greenland denmark july190819085511 / RITZAU SCANPIX

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, va rebutjar la possibilitat de vendre Groenlàndia als Estats Units després que diversos alts càrrecs de Washington confirmessin l’interès del president Donald Trump per aquest territori de l’Àrtic.

"Groenlàndia no és danesa. Groenlàndia  és groenlandesa. Espero que no sigui de debò", ha afirmat Frederiksen en declaracions a la premsa en resposta a preguntes sobre l’interès nord-americà en l’illa, segons recull el diari danès 'Sermitsiaq'.

Discussió inútil

"És una discussió absurda i [el primer ministre groenlandès], Kim Kielsen, evidentment ha deixat clar que Groenlàndia no estan en venda. Punt final", ha afegit en declaracions a la televisió pública danesa, DR. "D’altra banda, hi ha moltes altres qüestions que ens agradaria abordar amb el president nord-americà", ha indicat.

L’assessor econòmic de la Casa Blanca, Larry Kudlow, va confirmar que Trump ha demanat opinions sobre la possibilitat de comprar Groenlàndia, un país autònom sota cert grau de gestió pel Govern de Dinamarca, malgrat que les autoritats groenlandeses han indicat que el territori no està en venda.

"Només diem que el president, que sap un parell de coses sobre terrenys", ha explicat Kudlow amb referència al passat immobiliari de Trump, "vol donar un cop d’ull a aquesta possible compra".

Trump va de debò

Segons va informar aquest dijous 'The Wall Street Journal', fa temps que Trump suggereix aquesta idea als seus assessors per conèixer la viabilitat d’aquest projecte i ha demanat al seu advocat que investigui aquesta qüestió. D’acord amb el diari, els assessors estan confusos i dividits sobre aquesta qüestió, que alguns van elogiar com una "sòlida estratègia econòmica" i d’altres com una "fantasia passatgera".

El Govern de Groenlàndia va llançar un breu comunicat responent que el territori "no està en venda", mentre altres polítics danesos es van declarar tan sorpresos per la informació que creien que es tracta d’una "innocentada", com va assenyalar en el seu compte de Twitter l’ex primer ministre danès Lars Lokke Rasmussen.

Un fet històric

Notícies relacionades

Kudlow, per la seva part, ha matisat que "Dinamarca és un aliat que posseeix Groenlàndia", un territori que va descriure com “un lloc estratègic amb amplis recursos naturals”. "Té la seva història. Estem veient coses. No ho sé", ha afegit en declaracions a Fox News.

Els Estats Units ja van contemplar la compra de Groenlàndia el segle passat, però la seva oferta va ser rebutjada per Dinamarca, encarregada dels afers exteriors, política monetària i defensa del territori, situat entre l’Àrtic i l’Atlàntic Nord.