Crisi al país caribeny

El Govern de Veneçuela qualifica de «terrorisme econòmic» les noves sancions dels EUA

Washington bloqueja els béns de l'Estat veneçolà en territori nord-americà

20190806 448280 venezuelae 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Govern de Nicolás Maduro ha qualificat en un comunicat de “terrorisme econòmic” la decisió del president Donald Trump de bloquejar tots els béns estatals de Veneçuela en territori nord-americà. “És una nova i greu agressió a través de sancions arbitràries”, diu el text. Per al Ministeri d’Exteriors del país caribeny es tracta d’una mesura que “pretén formalitzar un criminal bloqueig” i “un saqueig descarat”. Segons el madurisme, “fa falta molt més que un magnat suprematista en campanya electoral per desfer l’obra llibertària de Simón Bolívar que va reprendre Hugo Chávez al segle XXI”.

Dilluns a la nit, Trump va determinar que “tots els béns i interessos en béns del Govern de Veneçuela que es troben als Estats Units [...] queden bloquejats i no es poden transferir, pagar, exportar, retirar o negociar amb ells d’una altra manera”. La Casa Blanca ha justificat la mesura per la “contínua usurpació del poder per part de l’il·legítim règim de Nicolás Maduro i els seus dirigents”.  

El principal actiu estatal veneçolà als Estats Units, Citgo, la refinadora de petroli i comercialitzadora de gasolina, lubricants i petroquímics, ja havia sigut confiscada el gener com a mostra de suport a l’autoproclamació com president “encarregat” de Juan Guaidó. Un tribunal nord-americà acaba de fer una decisió judicial a favor de la junta directiva que va anomenar en aquesta empresa l’Assemblea Nacional (Congrés), controlada per l’oposició veneçolana.

Guaidó, el diputat a qui els EUA i 54 Governs han reconegut com a president “encarregat”, va considerar que la recent mesura de Trump apunta contra “la dictadura” i no contra els veneçolans. Si bé l’ordre exclou les operacions relacionades amb aliments i medicines s’espera que castiguin més els homes i dones corrents. 

Conferència de Lima

Notícies relacionades

Els nous passos fets per Trump precedeixen l’anomenada Conferència Internacional per la Democràcia a Veneçuela que es realitza aquest dimarts a Lima i que té entre els seus principals protagonistes a l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Bolton. A la capital peruana es donen cita els països que recolzen Guaidó. 

Rússia i la Xina, els principals suports al Govern de Caracas, s’han negat a participar. S’espera que Bolton ofereixi més precisions sobre els passos que farà Washington per accelerar la sortida de Maduro del poder.