La disputa Washington-Caracas

Els EUA declaren com a fugitiu més buscat el vicepresident de Veneçuela

D'acord amb reports de les autoritats nord-americanes, Tareck El Aissami ha tingut un paper significatiu en el tràfic internacional de narcòtics

Maduro va rebutjar les acusacions i va denunciar el "Govern criminal i agressor" de Trump

CAR13  CARACAS  VENEZUELA   31 07 2019 - Fotografia de archivo fechada el 26 de abril de 2018 que muestra al vicepresidente de Venezuela  Tarek El Aisammi  durante un acto de Gobierno en El Poliedro de Caracas  Venezuela   El Servicio de Inmigracion y Control de Aduanas de Estados Unidos  ICE  incluyo este miercoles entre los fugitivos mas buscados al vicepresidente economico de Venezuela  Tarek El Aissami  al que acusa de narcotrafico internacional  EFE  Miguel Gutierrez

CAR13 CARACAS VENEZUELA 31 07 2019 - Fotografia de archivo fechada el 26 de abril de 2018 que muestra al vicepresidente de Venezuela Tarek El Aisammi durante un acto de Gobierno en El Poliedro de Caracas Venezuela El Servicio de Inmigracion y Control de Aduanas de Estados Unidos ICE incluyo este miercoles entre los fugitivos mas buscados al vicepresidente economico de Venezuela Tarek El Aissami al que acusa de narcotrafico internacional EFE Miguel Gutierrez / Miguel Gutierrez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Servei d’Immigració i Control de Duanes dels Estats Units (ICE), va incloure entre els fugitius més buscats al vicepresident econòmic de Veneçuela, Tareck El Aissami, al qual acusa de narcotràfic internacional. L’anunci es va conèixer enmig del nou intent de negociació a Barbados entre representants del madurisme i les forces opositores per aconseguir resoldre el conflicte polític. Les negociacionses realitzen sota la mediació noruega i no provoquen entusiasme a Washington. Per això, Nicolás Maduro va cridar a rebutjar el "Govern criminal i agressor" dels EUA i el mateix El Aissami es va mostrar desafiador des del seu compte de Twitter: "que ens acusin del que els doni la gana", va dir. "Som els fills de Bólivar i de Chávez. No podran amb la nostra força moral. Lleials sempre. Nosaltres Vencerem", va assenyalar.

Hores abans, i també des de Twitter, l’ICE va publicar la fotografia d’El Aissami, qui des del juny del 2017 és vicepresident econòmic i un any després va ser assignat a més al Ministeri d’Indústries i Producció Nacional, amb la pregunta: "¿Ha vist aquest fugitiu més buscat?".

L’agència nord-americana va agregar a la seva web que El Aissami va ser sancionat el febrer del 2017 per l’Oficina per al Control d’Actius Estrangers (OFAC) del Departament del Tresor dels EUA per exercir "un paper significatiu en el tràfic internacional de narcòtics".

Tràfic de drogues

Segons l’ICE, El Aissami "va facilitar els enviaments de narcòtics des de Veneçuela", cosa que incloïa el control sobre els avions que sortien des d’una base aèria d’aquest país i de les rutes dels estupefaents a través de ports. "En els seus llocs anteriors, va supervisar o va posseir parcialment enviaments de narcòtics de més de 1.000 quilograms des de Veneçuela en múltiples ocasions, inclosos alguns amb destinació final a Mèxic i als Estats Units", va agregar l’avís. A l’anunciar les sancions el 2017 a El Aissami, el Departament del Tresor va aclarir que no era "una reacció" al seu nomenament com a vicepresident de Veneçuela. "És el resultat d’una investigació d’anys relacionada amb el narcotràfic", va explicar llavors un funcionari. "Això demostra que el poder i la influència no protegeixen als que s’involucren en aquestes activitats il·lícites", va afirmar John Smith, llavors director interí de l’OFAC.

Reaccions del Govern i l’oposició 

També a Twitter, Carlos Vecchio, representant del líder opositor veneçolà, Juan Guaidó, davant del Govern dels Estats Units, es va referir a l’anunci de l’ICE. "Vam dir que vindrien més accions contra el règim. Avui l’ICE difon la fitxa de Tareck El Aissami com un dels narcotraficants més buscat pels Estats Units", va assenyalar Vecchio.

Notícies relacionades

"La dictadura ha de tenir clar que anem endavant amb tot per restitució de justícia, llibertat i democràcia a Veneçuela", va afegir Vecchio, que ha sigut reconegut per Washington com el representant del país caribeny davant de la Casa Blanca.

Diosdado Cabello, el número dos del madurisme va sortir en defensa d’El Aissami. "Trump, deixa en pau Veneçuela des del sagrat sòl patri li exigim al seu Govern que tregui les grapes de la Pàtria de Bolívar i de Chávez, cada atac ens enforteix, ens uneix i servirà per respondre amb més Revolució i més Socialisme".