CRISI A VENEÇUELA

Maduro convoca mobilitzacions contra les sancions dels EUA

Les autoritats van cridar els seus seguidors a prendre els carrers amb el lema 'Trump, desbloqueja Veneçuela'

Des de Lima, John Bolton va garantir l'eficàcia de les mesures i li va exigir a Rússia i la Xina donar-li l'esquena a Maduro

venezuela executive order 67700-44c49

venezuela executive order 67700-44c49 / Leonardo Fernandez (AP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

‘Trump, desbloqueja Veneçuela’. El madurisme va llançar la consigna i vol demostrar la seva força als carrers amb una nova mobilització que respongui no només a les duríssimes sancions disposades per la Casa Blanca sinó a la trobada de representants de més de 50 països a Lima en la qual es va intentar esbossar un full de ruta per desallotjar del Palau de MirafloresNicolás Maduro. De fet, no va ser un intercanvi sinó un monòleg, el John Bolton, l’assessor de Seguretat Nacional de Donald Trump. Totes les altres coses que es van dir i va discutir van quedar en un segon i irrellevant pla. Bolton va assegurar davant de les delegacions, que incloïen la de la UE, que les mesures preses contra Caracas tenen el seu antecedent en les que es van dictar contra Manuel Noriega abans de la invasió militar a Panamà, el 1988; Nicaragua el 1985 i “la congelació integral de béns il’embargament comercial de Cuba” vigent des del 1962. Washington, va suggerir, encara es guarda accions més dures. “Els Estats Units han utilitzat eines similars o fins i tot més agressives que aquestes a l’Iran, Corea del Nord i Síria. Ara Veneçuela és part d’aquest molt exclusiu club d’estats canalles”.

L'administració Trump contempla perseguir qualsevol institució o individu estranger "que proveeixi recolzament, béns o serveis a qualsevol" de les persones pertanyents al règim de Maduro que van ser incloses a les llistes elaborades pels Estats Units. Bolton va apuntar especialment contra Rússia i la Xina, els aliats polítics de Maduro. “No hi ha necessitat d’arriscar els seus interessos econòmics amb els Estats Units per intentar beneficiar-se d’un règim corrupte i moribund”. L’assessor presidencial va llançar de seguit la seva admonició. “Li diem a Rússia i especialment a aquells que controlen les seves finances: no pugin les accions en una mala aposta. I a la Xina, que ja està desesperada per recobrar les seves pèrdues financeres (de Veneçuela), la ruta més fàcil per cobrar el seu deute és recolzar el nou Govern legítim”.

Per a Bolton, els intents de diàleg entre el madurisme i l’oposició que patrocina Noruega manquen de rellevància. El futur veneçolà ja ha sigut dissenyat a Washington. El secretari de Comerç , Wilbur Ross va parlar en la conferència celebrada a Lima sobre plans nord-americans per a “l’endemà”. Quan el madurisme sigui història, plouran les inversions i Veneçuela recuperarà la seva economia malmesa.

La posició russa

“Els països que estan realment interessats en el retorn de Veneçuela al camí de la prosperitat han de respectar els estatuts de l’ONU i buscar vies per a l’arranjament polític de la situació a Veneçuela”, va dir un portaveu de la Cancelleria russa citat per l’agència RIA Nóvosti. Moscou va demanar a més que els Estats Units aixequin el bloqueig. “Rússia crida a renunciar a les sancions il·legítimes”. Segons aquesta font, “els països que estan realment interessats en el retorn de Veneçuela al camí de la prosperitat” han de “buscar vies per a l’arranjament polític”.

Els problemes amb el menjar

Notícies relacionades

Bolton va garantir que les "acurades mesures" posades en marxa no busquen afectar les necessitats bàsiques d’una Veneçuela exhausta. No obstant, el ministre d’Exteriors Jorge Arreaza va avançar que es "van afectar" les polítiques de distribució d’aliments bàsics entre els sectors de baixos recursos. Els anomenats Comitès Locals de Proveïment i Producció (CLAP) són considerats per l’oposició i fins i tot el chavisme dissident un instrument de clientelisme polític. El seu possible ensorrament, va dir Arreaza, serà responsabilitat nord-americana. “Els Estats Units ens espia, viola el dret internacional i el reconeix obertament, per la qual cosa l’acusem completament”, va dir des de Caracas a la roda de premsa. Arreaza va admetre que “els efectes de les sancions ja s’estan sentint, no només pel bloqueig econòmic sinó que també estan perseguint els barcos veneçolans que porten mercaderia internacional”.

Veneçuela va enviar una carta al Consell de Seguretat de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i al secretari general, António Guterres, per exigir la condemna d’aquestes mesures. D’acord amb el Palau de Miraflores, les sancions contra Caracas es van iniciar el 2015 amb l’ordre de Barack Obama de declarar el país sud-americà una “amenaça inusual” per als EUA.