GUERRA DE BÒSNIA

El Suprem holandès considera que Holanda va tenir responsabilitat "limitada" en la matança de Srebrenica

El tribunal apunta que la base Dutchbat hauria d'haver donat refugi a 350 homes musulmans assassinats pels serbis

zentauroepp49127585 srebrenica190719111200

zentauroepp49127585 srebrenica190719111200 / Dado Ruvic

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Suprem d’Holanda considera que l’Estat holandès té una "responsabilitat limitada" en la mort de gairebé 350 homes musulmans bosnians durant la matança de Srebrenica, fets ocorreguts en una zona protegida per cascos blaus neerlandesos el juliol de 1995 en el marc de la guerra de Bòsnia.

Aquesta responsabilitat limitada pot xifrar-se en el 10%, ja que la cort considera que els 350 homes musulmans només tenien un 10% de probabilitats de poder escapar a la mort perquè els serbobosnians els haurien trobat igualment.

Segons el tribunal, les forces serbobosnianes "probablement" haurien descobert que hi havia homes musulmans refugiats a la base holandesa de Dutchbat perquè tenien "tots els mitjans per buscar-los i arrestar-los", però les forces holandeses havien d’haver-los ofert l’opció de refugiar-se en aquesta base, en lloc d’evacuar-los.

No obstant, el tribunal rebutja quel’Estat holandès sigui responsable de tots els esdeveniments que van conduir a la caiguda de Srebrenica.

10% de responsabilitat

Partint d’aquest context, va dir el Tribunal, la responsabilitat limitada d’Holanda  com a Estat pot xifrar-se en el 10 %, ja que els 350 homes musulmans només tenien aquest mateix percentatge de probabilitat de poder escapar a la mort.

Els soldats de la Dutchbat sabien, segons el Suprem, que els homes musulmans estaven en "perill real de ser maltractats i assassinats" i haurien d’haver-los donat l’opció de quedar-se al complex, però a l’obligar la seva evacuació els van privar de l’oportunitat "petita però no menyspreable" de mantenir-se fora de les mans dels serbobosnians.

No obstant, el tribunal rebutja quel’Estat holandès sigui responsable de tots els "esdeveniments que van conduir a la caiguda de Srebrenica" i només haurà de compensar un 10% dels danys als familiars del grup d’homes assassinats inclosos en la sentència.

Les denunciants, conegudes com les mares de Srebrenica, responsabilitzaven l’Haia de la mort de més de 8.000 persones, la totalitat de les víctimes del genocidi, però el tribunal ha limitat la sentència als 350 homes que es trobaven enmig de 5.000 musulmans bosnians que havien fugit a la base.

Notícies relacionades

Un tribunal local de l’Haia va dictaminar el 2014 que l’Estat holandès era parcialment responsable d’un 30% d’aquelles morts, una sentència confirmada el 2017 per una Cort d’Apel·lació.

Tant les denunciants com l’Estat holandès van recórrer el veredicte al Tribunal Suprem, que amb la sentència dictada aquest divendres posa fi a anys de lluita judicial entre Holanda i les vídues i mares dels assassinats durant el genocidi als anys noranta.