TRAGÈDIA AL MAR DE BARENTSZ

14 mariners russos moren en l'incendi d'un submergible militar

L'incident, del qual el Kremlin ha informat amb almenys 24 hores de retard, ha afectat una nau d'investigació del fons marí de propulsió nuclear

Fa 19 anys, el submarí 'Kursk' es va enfonsar amb 118 tripulants a bord, també al mar de Barentsz; la gestió d'aquell incident va suscitar dures crítiques a Putin

zentauroepp48899308 in this video grab provided by the ru rtr russian television190702163738

zentauroepp48899308 in this video grab provided by the ru rtr russian television190702163738

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Almenys 14 mariners han perdut la vida com a conseqüència d’un incendi que es va declarar aquest dilluns a bord d’un submergible militar de Rússia que feia una exploració en aigües territorials del país, segons ha informat el Ministeri de Defensa. Els morts es van produir a conseqüència de la inhalació de fum, abans que la resta de la tripulació aconseguís controlar el foc.

El portal de notícies RBK ha informat que l’incident va passar en una nau de propulsió nuclear. Fonts governamentals han indicat que aquest dimarts el submergible ja havia tornat a port i estava atracat a la base de Severomorsk, no gaire lluny de la ciutat de Múrmansk, a la vora del mar de Barentsz, tot i que no han especificat el tipus de nau. S’ha obert una investigació per aclarir les causes del sinistre. El Govern rus ha trigat almenys 24 hores a admetre els fets. 

La nau afectada, l’única fotografia de la qual és la que reprodueix aquest tuit, és coneguda en la terminologia militar russa com  AS-12, o també pel seu sobrenom Losharik. Es tracta d’un tipus de submergibles desenvolupats en el més absolut secret durant els 90, tot i que només van poder ser botats a principis d’aquest segle a causa de problemes financers. Estan dissenyats per fer missions militars “especials” a grans profunditats, incloent-hi la col·locació de dispositius d’escolta en cables de comunicacions. En la seva fitxa tècnica de la pàgina en rus de la Viquipèdia s’assegura que és capaç de descendir a 3.000 metres de profunditat (o fins i tot a 6.500, segons algunes dades) i la seva tripulació està formada per 25 persones, tots oficials

Morts d’alt rang militar

Precisament, entre els 14 morts hi ha set capitans de primer rang i dos individus amb la distinció d’Heroi de Rússia, la més alta condecoració militar en temps de pau, cosa que apunta que la missió que duien a terme era de gran importància. “Expressem les nostres condolences més sinceres als que han mort; farem tot el possible per ajudar-los”, ha declarat Putin en una intervenció televisiva, flanquejat pel ministre de Defensa, Serguei Xoigú. El líder del Kremlin ha ordenat al màxim responsable militar del Govern que es desplaci fins a Severomorsk per esbrinar les causes del sinistre i que n’informi en persona.    

Al país veí de Rússia, la denominada Autoritat Noruega per a la Radiació i la Seguretat Nuclear ha admès que seguia l’incident de prop però que no s’havien detectat “nivells anormals de radiació”, segons ha assegurat a l’agència Reuters el seu director, Per Strand.  

L’incident ha revifat la tragèdia que va viure Rússia l’agost del 2000, pocs mesos després que Vladímir Putin fos elegit president de Rússia. El submarí ‘Kursk’, també de propulsió atòmica i també amb base a Severomorsk, es va enfonsar amb 118 tripulants a bord durant unes maniobres. Van morir tots.

Notícies relacionades

Una  pel·lícula recent va recuperar el drama viscut en aquell moment, la gestió del qual va suscitar dures crítiques cap al llavors flamant president i les autoritats. Posteriorment es va saber que un grup de mariners havia sobreviscut a les explosions i havia esperat durant molt de temps una ajuda que no va arribar mai, donada la negativa de Moscou d’acceptar la solidaritat internacional en els moments inicials de l’accident.         

   

Temes:

Rússia