Els EUA llancen un atac cibernètic contra l'Iran

El Pentàgon va desencadenar l'ofensiva dijous com a represàlia per l'abatiment d'un dron nord-americà i els atacs a petroliers a l'estret d'Ormuz

donald-trump

donald-trump

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

No hi va haver atac militar, però sí cibernètic. Dijous, el mateix dia en què Donald Trump, president dels Estats Units,va avortar en l’últim moment una operació militar contra tres objectius a l’Iran en resposta a l’abatiment aquella mateixa matinada d’un dron nord-americà, el mandatari va donar llum verda a un cibercop ofensiu.

Aquest atac cibernètic, revelat primer per ‘Yahoo News’ i confirmat amb fonts anònimes per altres mitjans nord-americans, tot i que no ratificat oficialment per l’Administració, va tenir per objectiudeshabilitar els sistemes informàtics amb què Teheran controla els seus llançaments de míssils.

Així mateix, a l’operació s’haurien atacat els ordinadors d’un grup d’intel·ligència iraniana que Washington vincula alsatacs a petroliers a l’estret d’Ormuz. Aquest atac cibernètic replica un altre que Washington va llançar el novembre contra la Internet Research Agency de Rússia per provar de deshabilitar les seves capacitats digitals perquè no pogués interferir durant les eleccions legislatives nord-americanes.

Aquest cop contra l’Iran, segons la premsa, feia setmanes que es planejava en el Comandament Cibernètic, una unitat del Pentàgon els poders de la qual es van elevar recentment donant-li autoritat plena de combat. És l’últim episodi d’un enfrontament en el ciberespai en el qual la dues nacions porten immerses molt temps. I als EUA s’espera unapotencial resposta de Teheran. El responsable de ciberseguretat i infraestructura del Departament de Seguretat Nacional, Christopher Krebs, va alertar dissabte d’un augment de “ciberactivitat maliciosa”que podria afectar tantindústries privades com el govern.

Doble missatge

Notícies relacionades

Per a Trumpl’opció ciber comporta menys riscos que un cop amb forces militars tradicionals, tot i que no està exempta del perill de continuar escalant les tensions. El president, a més, continua mostrant les dualitats de la seva estratègia. Dissabte, per exemple, va cridar l’Iran a “començar de nou” amb converses nuclears, tot i que va ser ell qui va trencar unilateralment l’acord del 2015, i va declarar que si l’Iran abandonés les seves aspiracions nuclears els EUA podrien convertir-se en “el seu millor amic”. Alhora, va anunciar que aquest dilluns imposarà noves sancions, un recordatori a Teheran, segons el seu assessor de Seguretat Nacional, John Bolton, perquè “no confonguin prudència i discreció amb debilitat”.

Kim Jong-un en el moment de llegir la carta de Trump, en una foto distribuïda per l’agència de notícies nord-coreana.

Mentrestant, la relació amb Corea del Nord va per altres camins. Tot i que les converses nuclears amb Pyongyang estan oficialment paralitzades des del’estrepitós fracàs de la seva última reunió, Trump i Kim Jong-un fan gestos d’acostament a través d’un intercanvi epistolar. Dies després que el líder coreà enviés una carta a la Casa Blanca que Trump va definir de “bonica”, ara ell ha rebut una carta personal de Trump. Segons l’agència oficial de notícies KCNA, el contingut és“excel·lent”i “seriós”. Ningú ha explicat en què consisteix aquest contingut.