TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

La demolició iraniana d'un dron dels EUA augmenta la tensió

Trump parla d'"un gran error" i deixa en obert la possibilitat d'una resposta militar però llança un missatge mixt

Teheran assegura que el dron era al seu territori i Washington, que volava en espai aeri internacional

undefined48719561 file photo  an undated u s  air force handout photo of a rq 190620200916

undefined48719561 file photo an undated u s air force handout photo of a rq 190620200916 / Handout

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

De paraula ni els Estats Units ni l’Iran volen la guerra, però les accions de tots dos continuen intensificant una perillosa escalada. L’últim element d’alarmant desestabilització ha sigut la demolició per part de la Guàrdia Revolucionària iraniana, dijous a la matinada hora local, d’un dron d’espionatge i vigilància nord-americana RQ-4 Global Hawk, una acció confirmada per les dues parts tot i que amb transcendentals diferències en les versions sobre la localització.

Teheran assegura que l’artefacte d’espionatge va entrar al seu territori, va ser enderrocat a la província d’Hormozgan i parla d’una“agressió”quedenunciarà davant de les Nacions Unides.

Washington, mentrestant, defensa que l’aparell no pilotat volava en espai aeri internacional sobre les aigües de l’estret d’Ormuz, l’escenari on la setmana passada van ser atacats dos petroliers en un altre incident sobre el qual els dos països mantenen diferents versions. Un portaveu del Comandament Central nord-americà ha definit la demolició del dron d’”atac no provocat”.

El missatge contradictori de Trump

L’episodi gira totes les mirades ara cap al president nord-americà, Donald Trump. En una entrevista dimecres a la nit amb la cadena conservadora Fox deia “no em preocuparia per res”, però aquest dijous el seu missatge ha sigut més inquietant. Primer ha escrit a Twitter“l’Iran ha comès un greu error”i després, al ser preguntat sobre si pensava respondre a l’Iran amb un atac, ha replicat:“aviat ho sabran”,unes paraules que han sigut rebudes, entre altres coses, amb caigudes a les borses.

Poc després d’aquest inquietant missatge, no obstant, Trump ha evidenciat la seva complicada i en ocasions contradictòria posició, una que ja s’ha manifestat quan mentre s’ha intensificat el desplegament militar a la regió s’ha mostrat reticent a seguir les veus dels falcons més grans de la seva Administració i iniciar una campanya bèl·lica. En unes declaracions al Despatx Oval en les quals ha assegurat que tenen “científicament documentat” que el dron estava en aigües internacionals, el mandatari ha dit que li“costa creure que fos intencionat”la demolició i ha apuntat a la possibilitat i la“forta sensació”que es podia haver tractat d’un “error” d’algú “estúpid” o que va actuar per lliure a l’Iran.

Trump ha mostrat la dualitat del seu missatge també en un altre moment d’aquestes declaracions, realitzades després d’una reunió amb el secretari d’Estat, Mike Pompeo, l’assessor de seguretat Nacional John Bolton i altres membres del seu equip, i abans de mantenir una bilateral amb el seu homòleg canadenc, Justin Trudeau. Primer ha recordat que té voluntat de sortir de “les guerres sense fi”, una promesa que va fer en campanya, i després, tot i que ha definit la demolició del costós RQ-4 com un“inconvenient”,ha assegurat que els EUA no ho toleraran.

Missatge mixt també a Teheran

Notícies relacionades

És també mixt el missatge que arriba des de l’Iran. “No ens involucrarem en una guerra amb cap país, però estem plenament preparats per a la guerra”, ha dit en una cerimònia militar el comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària, Hossein Salami, segons la traducció del mitjà estatal Press TV que citen els mitjans nord-americans. “L’incident d’avui és un clar senyal d’aquest precís missatge així que continuem la nostra resistència”.

Segons alguns analistes militars citats per la premsa nord-americana la demolició del dron, que costa 130 milions de dòlars i és menys vulnerable que altres artefactes al volar normalment a una altura de 12 quilòmetres que dificulta que sigui assolit per míssils terra aire, pot ser un missatge de l’Iran per demostrar la seva força i la seva capacitat malgrat la superioritat tecnològica i militar nord-americà.