COMERÇ MUNDIAL

Trump amenaça amb una guerra de divises si veu taxes de canvi «deslleials»

Els EUA temen que la política de baixos tipus d'interès de Draghi perjudiqui les exportacions nord-americanes

El Departament de Comerç podria plantejar mesures compensatòries per compensar l'excessiva fortalesa del dòlar

zentauroepp48681331 file photo  u s  president donald trump speaks during a join190618174719

zentauroepp48681331 file photo u s president donald trump speaks during a join190618174719 / Kevin Lamarque

2
Es llegeix en minuts
Agencias / Eduardo López Alonso

El president dels EUADonald Trump, està disposat a desencadenar una ofensiva en defensa del dòlar a escala internacional si considera que els països apliquen taxes de canvi “deslleials” per afavorir les seves exportacions. Segons un projecte del Departament de Comerç, els Estats Units podrien imposar aranzels punitius a qualsevol país que creguin que està debilitant la seva moneda per abaratir les exportacions que perjudiquen els productes nord-americans.

Si s’aprovés la norma, qualsevol manipulació monetària es consideraria un subsidi i el Ministeri de Comerç podria imposar aranzels duaners per compensar un tipus de canvi més baix contra el dòlar dels EUA. La mesura està subjecta a comentari públic fins al 27 de juny. El Govern dels Estats Units podrà aplicar-la en qualsevol moment posterior.

El plantejament podria obrir la porta a represàlies dels EUA per contrarestar els baixos tipus d’interès anunciats pel president del Banc Central Europeu, Mario DraghiMario Draghi. En un tuit, l’amfitrió de la Casa Blanca havia acusat “Mario D”, que volia estimular l’economia de la zona euro i deixar caure l’euro davant el dòlar. Alguns economistes han advertit que aquesta actitud pot obrir la porta a una guerra monetària global que és perjudicial per a tothom, en què els EUA també es veurien obligats a baixar els tipus d’interès.

Els bancs centrals típicament redueixen les taxes per estimular una economia amb baix creixement. També tendeixen a debilitar el tipus de canvi, cosa que al seu torn augmenta les exportacions i l’activitat.

Proteccionisme i política monetària

Trump està utilitzant la política monetària com a instrument d’extorsió en la seva política exterior. Ho va fer recentment amb Mèxic a l’amenaçar amb pujada d’aranzels si el Govern mexicà no incrementava els controls a les fronteres. La simple amenaça aranzelària va tenir conseqüències en la cotització internacional del peso mexicà.

Al llarg dels anys, els governs i legisladors republicans i demòcrates han proposat atacar els països que manipulen els seus tipus de canvi per ser més competitius al comerç mundial. Però aquests esforços, principalment dirigits contra la Xina, van ser en gran part soscavats perquè es van percebre com una violació de les regles del comerç mundial. Paradoxalment, tot i que la Xina és el principal objectiu del nou projecte de Trump, Pequín no ha intervingut en els mercats de divises en els últims anys, excepte per evitar que el iuan caigui.

Notícies relacionades

El Tresor dels Estats Units, que publica una avaluació biennal de la manipulació de la moneda, no ha pogut acusar oficialment la Xina de manipular la seva moneda des de mitjans dels anys noranta. Ara el Departament de Comerç ha decidit prendre’n el control, modificant una regla per bregar amb els ajustaments monetaris, com qualsevol subsidi governamental que perjudiqui els fabricants nord-americans.

El Departament de Comerç dependrà de la Tresoreria per determinar si una moneda està subvaluada. Aquest àrea grisa és una crida d’atenció per als economistes perquè el Departament de Comerç no té l’experiència tècnica per fer aquestes avaluacions. També és notòriament difícil calcular objectivament si una moneda determinada està infravalorada i, si és el cas, quant.