Alemanya continua venent armes en la guerra del Iemen

El Govern incompleix les seves promeses i dona llicències perquè empreses venguin 1.100 milions d'euros en equipament militar a les parts implicades en el conflicte

Es registren exportacions fins i tot a l'Aràbia Saudita, país prohibit després de l'assassinat del periodista dissident Jamal Khashoggi

afp 1898kb

afp 1898kb / STRINGER (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Congelar la venda d’armes als països implicats en la guerra del Iemen. L’enunciat semblava nítid, però Alemanya ha tornat a incomplir les seves pròpies promeses. Aquest diumenge s’ha donat a conèixer que des de principis d’aquest any l’executiu alemany ha aprovat la vendad’equipament militar per valor de 1.100 milions d’euros a l’aliança encapçalada per l’Aràbia Saudita.

Entre l’1 de gener i el 5 de juny el govern ha concedit un total de 122 llicències perquè diverses empreses alemanyes puguin continuar exportant material a una regió que continua enfonsada en la catàstrofe. Així ho ha explicat el ministeri d’Economia alemany després d’una pregunta parlamentària del diputat verd Omid Nouripour que ha sigut detallada per l’agència alemanya DPA.

Aquest sucós negoci bèl·lic es desglossa amb 43 exportacions de 206,1 milions d’euros alsEmirats Àrabs Units i unes altres 13 exportacions de 801,8 milions d’euros a Egipte. No obstant, la violació dels acords alemanys és encara més flagrant perquè des de l’inici d’aquest 2019 també s’ha donat llum verda a la venda de dos vehicles tot terreny blindats de 831.000 euros a l’Aràbia Saudita, país on suposadament pesa un bloqueig armamentístic.

Lucre del drama

En l’acord de govern segellat l’any passat entre conservadors (CDU/CSU) i socialdemòcrates (SPD) es va establir que no exportarien armes als països que participessin en la guerra del Iemen, cosa que va trigar poc a incomplir-se. Al setembre la premsa va destapar que Berlín havia mantingut la venda i al febrer una investigació va confirmar el rol d’aquestes armes en una de les guerres civils més sagnants del que va de segle.

Enquistada des del març del 2015, la guerra del Iemen s’ha convertit en una de les pitjors crisis humanitàries del segle. Fins a 22 milions de persones, el 75% de la població, requereixen ajuda urgent. Això no va ser suficient per conscienciar els governs occidentals de la participació en el conflicte d’empreses armamentístiques nacionals que es lucraven amb el drama. Fins al 2018 l’Aràbia Saudita va ser el segonsoci comercial més important d’Alemanya respecte a una compravenda d’armament el valor de la qual ascendeix als 400 milions d’euros.

Incompliments constants

Notícies relacionades

Però el que no van aconseguir 65.000 víctimes anònimes sí va poder fer-ho l’assassinat del periodista dissident saudita Jamal Khashoggi. Enmig de la crisi diplomàtica per la seva escabrosa mort, Alemanya va decidir intervenir-hi i l’octubre passat va anunciar la prohibició total de venda d’armes a l’Aràbia Saudita. En una crítica oberta a Riad, la cancellera Angela Merkel es va atrevir a fer un pas moral i va demanar bloquejar les exportacions al principal responsable dels bombardejos al Iemen. Els seus socis europeus van renegar de Berlín i van mantenir els seus negocis militars al Golf.

Alineant-se amb el que demanaven organitzacions pelsdrets humans i per la majoria dels ciutadans alemanys –un 80%–, al març l’executiu va prorrogar el bloqueig, fins almenys a finals de setembre. La venda directa quedava prohibida, però les empreses mantenien el seu subministrament de tecnologia militar en projectes per als socis d’aquesta guerra. Com es veu ara, aquesta decisió també ha quedat en paper mullat.