TENSIONS DIPLOMÀTIQUES

Trump lamenta ara les «mentides» de Riad sobre la mort de Khashoggi

El dirigent dels EUA modifica el seu discurs després de donar pàbul a les controvertides explicacions saudites

El Regne Unit, França i Alemanya reclamen «fets» per considerar «creïble» la versió del país àrab

zentauroepp45359692 file photo  a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543

zentauroepp45359692 file photo a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543 / Osman Orsal

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump,lamenta ara les “mentides” del’Aràbia Sauditaen relació amb lescircumstàncies que van envoltarla macabra mort deJamal Khashoggial’ambaixadad’aquest país aIstanbul, després d’haver donat pàbul a les controvertides explicacions que arribaven des de Riad sobre la desaparició del periodista.

“Òbviament hi ha hagutenganys i mentides”, ha admès el mandatari en una entrevista que ha concedit al diariThe Washington Post, un medi en el qual precisament va col·laborar Khashoggi, exiliat als Estats Units des de l’any passat per temor de les represàlies del poder saudita per la seva actitud crítica amb el règim.

Trump s’ha mostrat crític amb les diferents versions emeses pel país àrab poc despúes d’haver considerat “creïble” la possibilitat que el periodista va ser assassinat durant una baralla en la legació saudita a Istanbul, com havia informat Riad en un dels seus últims comunicats oficials. Khashoggi va morir després de lestortures que li van infligir al mateix despatx del cònsoldurant set minuts,en els quals va patirdiversesamputacions mentre encara era viu. 

Pressió

El canvi d’actitud de Trump sembla tenir una estreta relació amb la creixentpressióque rep al seu propi país, instant-lo a adoptar mesures contral’Aràbia Saudita. El mandatari republicà, no obstant, s’ha cuidat de provar de preservar la figura del príncep hereu de la corona saudita, Mohammed bin Salman,conegut popularment comMBS, al qual ha titllat d’“una persona forta que realment estima al seu país”.

“Ningú em va dir que fos responsable o que deixés de ser-ho”, ha exposat Trump en relació amb les investigacions en marxa. L’inquilí de la Casa Blanca ha remarcat que, de moment, s’ha de mantenir com una “possibilitat” que MBS només tingués coneixement delstràgics esdevenimentsa posteriori.

“M’agradaria que ell [per MBS] no en fos responsable, crec que és un aliat molt important per a nosaltres, especialment com a contrapès per totes les coses dolentes que l’Iran fa al món”, ha dit Trump alWashington Post, esmentant repetidament la importància dels vincles econòmicsentre els Estats Units i l’Aràbia Saudita.

Credibilitat

Amb menys tebiesa s’han expressat els governs del Regne Unit, França i Alemanya, que han coincidit a remarcar que la versió que ha aportat l’Aràbia Saudita sobre la mort del periodista saudita requereix estar donada suport per “fets” per ser considerada “creïble”.

“Encara es manté la necessitat urgent d’un aclariment sobre el que va ocórrer exactament el 2 d’octubre [data en la qual va desaparèixer Khashoggi quan va entrar al consolat del seu país a Istanbul a fer uns tràmits], més enllà de leshipòtesis plantejadesfins ara per la investigació saudita”, assenyala la nota conjunta.

La Fiscalia General de l’Aràbia Saudita ha admès la mort del periodista al consolat general d’aquest país a Istanbul i l’ha atribuït a una “baralla”. Londres, París i Berlín ressalten que la confirmació de la “mort violenta” de Khashoggi suposa una “commoció” i la condemnen “en els termes més enèrgics possibles”.

Esforços

Notícies relacionades

“Són necessaris esforços més grans per establir la veritat d’una manera completa, transparent i creïble”, recalquen els governs dels tres països. “Defensar la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa és una de les prioritats d’Alemanya, el Regne Unit i França. Lesamenaces, atacs o assassinats de periodistes, en qualsevol circumstància, és unacosa inacceptable i genera la més gran de les preocupacions a les nostres tres nacions”, s’indica en la nota conjunta.

El comunicat apressa Riad a aprofundir en la investigació fins que les responsabilitats estiguin “clarament establertes” i els culpables s’enfrontin als processos judicials adequats en funció dels crims que puguin haver comès. “El nostre judici definitiu estarà basat en la credibilitat de les noves explicacions que rebem sobre el que va ocórrer i en funció de la nostra confiança en què un fet vergonyós com aquest no es torni a repetir mai”, agrega el comunicat.