BATALLA CONTRA EL PIRATEIG INFORMÀTIC

La UE amplia el seu règim de sancions per castigar també els atacs cibernètics

Els Vint-i-vuit podran congelar els béns i prohibir l'entrada a la UE als responsables d'aquests atacs

A hooded man holds a laptop computer as cyber code is projected on him in this illustration picture taken on May 13  2017  Capitalizing on spying tools believed to have been developed by the U S  National Security Agency  hackers staged a cyber assault with a self-spreading malware that has infected tens of thousands of computers in nearly 100 countries  REUTERS Kacper Pempel Illustration

A hooded man holds a laptop computer as cyber code is projected on him in this illustration picture taken on May 13 2017 Capitalizing on spying tools believed to have been developed by the U S National Security Agency hackers staged a cyber assault with a self-spreading malware that has infected tens of thousands of computers in nearly 100 countries REUTERS Kacper Pempel Illustration / KACPER PEMPEL (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El ciberespai s’ha convertit en un àmbit d’especial preocupació per a la Unió Europea. Els suposats intents de Rússia per interferir en alguns delsprocessos electorals més recents i de soscavar la integritat i seguretat de la UE han posat en alerta els Vint-i-vuit, que acaben de fer un nou pas per blindar i reforçar el seu arsenal de mesures. Gràcies al nou marc jurídic, la UE també podrà imposar sancions i mesures restrictives a aquelles persones o empreses responsables d’atacs cibernètics que representin una amenaça exterior per a la UE o els seus estats membres, així com els que ataquin tercers països i organitzacions internacionals.

Concretament, el règim sancionador podrà aplicar-se contra aquelles actuacions que tinguin repercussions importants, que s’originin o es cometin des de l’exterior de la UE, utilitzin infraestructures exteriors a la UE, siguin comesos per persones o entitats establertes o actives fora de la UE o hagin rebut recolzament d’aquestes. També aquells que tinguin “efectes importants”.

Per primera vegada, la UE podrà sancionar els responsables d’atacs cibernètics o els protagonistes de la temptativa. També aquells que donin suport financer, tècnic o material o els que hi estiguin implicats d’alguna manera. Entre les mesures restrictives adoptades figuren la congelació d’actius de persones i entitats així com la prohibició de viatjar a la UE i transferir fons al territori comunitari

Reclamació dels líders europeus

Notícies relacionades

Van ser els caps d’Estat i de Govern de la UE els que van reclamar l’octubre del 2018 l’adopció de noves mesures per impedir atacs cibernètics a la UE, tot i que han sigut el Regne Unit i Holanda els que més han pressionat per expandir el règim sancionador del club i incloure la possibilitat de castigar també els atacs a la xarxa. Els dos països ja van acusar la intel·ligència militar russa, a començaments del mes d’octubre de l’any passat, de liderar diversos atacs cibernètics en els últims anys.

La política de sancions és un instrument de la política exterior i de seguretat comuna que permet a la UE castigar governs a causa de les seves polítiques, entitats, grups i organitzacions, com grups terroristes, així com persones que recolzen les polítiques objecte de les mesures. Actualment, la UE manté sancions a un grup de països entre els quals figuren Veneçuela, Rússia, Líbia, Somàlia o l’Afganistan.