investigació de la Universitat Complutense

Fins a 4.435 espanyols van morir en el camp de concentració de Mauthausen

Fins al moment no s'havien pogut comptabilitzar per la falta de fonts oficials

mauthausen

mauthausen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un equip d’investigació de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) ha revelat que van ser 4.435 els espanyols morts a Mauthausen després d’accedir, per primera vegada als llibres històrics del Ministeri de Justícia i acarar els registres que fins al moment es tenien com els més aproximats, els conservats per l’Associació Amical de Mauthausen. 

Coordinat per Gutmaro Gómez Bravo, professor titular del departament d’Història Moderna i Contemporània, l’equip ha pogut confirmar amb aquesta documentació que van ser 4.435 els espanyols morts a Mauthausen, "la majoria en un degoteig incessant fins al 1944". 

L’elaboració del treball s’ha alentit perquè els llibres no segueixen el mateix ordre i, sobretot, perquè els volums no sempre inclouen registres d’interns originàriament procedents d’altres camps de concentració o perquè en aquell moment es va determinar que no tenien la nacionalitat espanyola. 

Fins al moment no s’havien pogut comptabilitzar per la falta de fonts oficials. Els llibres de registre de morts realitzats per l’Oficina Notarial de l’Estat Francès per a Deportats al llarg dels anys 1950 i 1951, van ser enviats a Espanya el 1952. Des d’aleshores, es conserven en la Direcció del Registre Civil "sense que hagin sigut estudiats en profunditat fins ara", han destacat des de la universitat. 

La informació conservada en aquests deu llibres conté tots els noms i cognoms dels espanyols que van deixar la seva vida allà. Noms transcrits de l’alemany al francès que segueixen cosits al número que rebien a l’entrada. "Encara hi ha números als quals posar rostre i tornar-los una mica de la humanitat que els van arrabassar. Casos tots ells que encara s’han de localitzar i sobre els quals s’ha de continuar investigant", han afirmat. 

Camp de concentració

Mauthausen és dels camps més ben coneguts ja que allà van ser internats, segons els mateixos registres, 7.532 espanyols fins a començaments del 1945. Situat a 160 quilòmetres de Viena, era un camp de concentració de categoria tres, on es destinava mà d’obra que podia ser explotada fins a la mort

Notícies relacionades

Per a això es van establir diversos subcamps dependents i especialitzats en diferents tasques industrials, sobretot el de Gusen, que juntament amb Harheim, van concentrar el major nombre d’espanyols. L’itinerari de la resta, fins a completar els més de 10.000 republicans que van ser deportats des de França, a llocs com Buchenwald o Auschwitz, continua sent encara incert, com ho és també la xifra d’aquells que van anar a treballar en una modalitat completament diferent dins dels grups de treballadors que enviava Espanya al III Reich, fruit dels acords de cooperació mútua, han assenyalat.

De l’estudi es desprèn que el 5 de maig del 1945, els nord-americans van trobar amb vida poc més de 3.000 espanyols. La majoria van quedar-se a França, on se’ls va donar l’oportunitat d’accedir a la nacionalitat francesa. 

Temes:

Mauthausen