CRISI ALIMENTÀRIA

Corea del Nord redueix les racions alimentàries a 300 grams al dia

Uns 10,1 milions de nord-coreans pateixen una "severa falta d'aliments" després de registrar-se la pitjor collita al país en l'última dècada

zentauroepp47870462 file   in this july 20  2017  file photo  men plow fields al190503142422

zentauroepp47870462 file in this july 20 2017 file photo men plow fields al190503142422 / Wong Maye-E

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Corea del Nord ha reduït les racions alimentàries que reparteix entre els seus ciutadans a 300 grams al dia, el nivell més baix per a aquesta època de l’any, i s’esperen noves retallades a causa que el país ha registrat la pitjor collita en l’última dècada, segons ha advertit aquest divendres el portaveu del Programa Mundial d’Aliments  (PMA), Herve Verhoosel.

Uns 10,1 milions de persones, gairebé la meitat de la població nord-coreana, pateixen una "severa falta d’aliments" per les retallades en les racions de menjar dutes a terme pel Govern, incloent-hi 7,5 dels 17,5 milions de nord-coreans que depenen de les racions governamentals i 2,6 milions d’agricultors col·lectius.

L’avaluació de la situació alimentària del país, encarregada pel PMA de les Nacions Unides, ha descobert que s’ha reduït fortament el consum d’aliments, que la seva diversitat és mínima i que les famílies s’han vist forçades a retallar un àpat al dia o a reduir-ne la quantitat.

"Sense suport humanitari, milions de persones podrien patir gana", ha advertit Verhoosel en una roda de premsa. Experts del PMA i de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) van visitar Corea del Nord del 29 de març al 12 d’abril a petició del règim de Kim Jong-un per realitzar aquesta avaluació.  Per a l’avaluació se li va atorgar un ampli accés als funcionaris de l’ONU, incloent-hi llars, vivers i centres de distribució d’aliments, així com a granges cooperatives, on els animals també es veuen afectats per les restriccions.

La pitjor collita en 10 anys

La missió va establir que la producció agrícola al país l’últim any ha sigut de 4.900 milions de tones, la pitjor xifra des de 2008-2009 i que suposa un dèficit de 1.360 milions de tones –incloent les importacions– respecte a la quantitat mínima requerida. 

"Les perspectives per a les collites de l’estació primerenca el 2019 de blat i ordi són preocupants, amb comunitats en risc davant de l’inici de l’estació de carestia al juny", ha remarcat Verhoosel. Aquest descens es deu als efectes de les sequeres, onades de calor i inundacions, així com a la falta de combustible, fertilitzants i altres peces crucials per a l’agricultura. 

Malgrat que Rússia, el Canadà, França, Suècia i Suïssa fan donacions d’aliments al país a través del PMA, això està lluny de cobrir les necessitats més vitals. La ingesta de proteïnes és molt baixa, amb algunes famílies que només consumeixen proteïnes unes quantes vegades a l’any, segons l’informe de PMA.

"Un aliment crític"

Notícies relacionades

El mes de març passat, Nacions Unides va sol·licitar 120 milions de dòlars per donar ajuda urgent a 3.800 milions de nord-coreans. Tapan Mishra, coordinador humanitari de l’ONU per a Corea del Nord, va defensar llavors que les operacions humanitàries suposen un "aliment crític" per a milions de persones, amb el 90% de l’ajuda humanitària destinada a dones i nens menors de cinc anys. Un de cada cinc menors estan patint atròfies a causa de la desnutrició. 

Corea del Nord va patir una de les seves pitjors fams en la dècada dels 90  com a conseqüència de les males collites, la qual cosa va coincidir amb la desintegració de la Unió Soviètica, un dels seus principals recolzaments econòmics llavors. Aquesta situació va generar una escassetat d’aliments que, segons alguns experts, va causar la mort d’uns 3,5 milions de persones. En les últimes dècades la Xina ha sigut un dels principals subministradors d’ajuda humanitària a Corea del Nord, tot i que aquesta generalment ha sigut directa, sense passar per organismes de l’ONU.