La crisi veneçolana

Guaidó manté el duel i demana prendre els carrers "fins a aconseguir la llibertat"

Caracas i altres ciutats del país tornen a ser escenari de concentracions de partidaris de Maduro i de l'oposició

El Govern no sembla fins ara disposat a detenir el líder opositor per por de les represàlies dels Estats Units

zentauroepp47973599 guaido190502105443

zentauroepp47973599 guaido190502105443 / CARLOS GARCIA RAWLINS

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’1 de maig va posar una altra vegada en evidència la profunda divisió que viu Veneçuela. Un dia després de l’intent opositor fracassat de fer caure la cúpula militar i accelerar la sortida de Nicolás Maduro del poder, als carrers de Caracas i altres centres urbans del país van reverberar novament les consignes a favor i en contra de qui li agrada anomenar-se a si mateix “president obrer”.  Segons Maduro, “ha quedat demostrat que la ingerència, el colpisme i l’enfrontament armat no són el camí per a la nostra estimada Veneçuela”. Una manifestació multitudinària va envoltar el Palau de Miraflores, seu de la presidència. Segons ha dit Maduro, s’ha tractat d’“una gran marxa” contra “el colpisme i la ingerència ianqui”.

Dimarts a la nit, Maduro es va dirigir al país per cantar la seva victòria davant el que va qualificar d’“escaramussa basada en la simulació” que va buscar” fer caure per la força qui governa fa 20 anys”. Els conspiradors, en referència a Juan Guaidó, “pensaven que tindrien el suport d’un milió de persones”. Això no va passar. El que per al Govern ha sigut un fracàs evident, el líder parlamentari a qui els EUA i uns 50 països més reconeixen com a “president encarregat” de Veneçuela, va considerar un altre triomf polític.

Guaidó ha recorregut avui diversos barris de la capital plens de simpatitzants i, enfilat en un camió, els ha instat a mantenir-se mobilitzats. “Diuen que els moments més difícils requereixen els millors homes i dones”, ha dit.

Llenguatges diferents

Maduro i Guaidó semblen parlar llenguatges diferents o viure en realitats paral·leles. Mentre el primer ha exaltat la lleialtat dels alts caps de les Forces Armades malgrat els cants de sirena que arriben des de Washington, el “president encarregat” observa el contrari. “Quan vam dir que les Forces Armades estan amb el poble no ens creien. Ja no només els soldats i sergents, també els de La Carlota”, ha dit sobre les accions que s’havien produït hores abans pels voltants de la base aèria.

Guaidó creu que a les casernes es veu amb nitidesa “el ferm suport de la comunitat internacional” a la seva figura. “L’únic cop d’Estat possible és que em detinguin. Per contra, els valents militars i civils que fem un pas endavant estem per la constitució”.

Una altra de les excepcionalitats del conflicte polític veneçolà té a veure amb la dificultat que té l’Estat per arrestar un dirigent que promou alçaments, decreta amnisties, allibera el seu cap polític, Leopoldo López, i nomena ambaixadors. Els fiscals anuncien investigacions però de moment només es queden en el gest. Saúl Ortega, una de les espases del madurisme a l’Assemblea Constituent que funciona com un contrapoder del Congrés, va anticipar que “Guaidó anirà detingut, li agradi o no, als Estats Units”.

Sancions econòmiques

Alguns analistes creuen que la prudència de l’Estat no es deu a una afecció als protocols judicials, sinó a la certesa que l’arrest podria desencadenar accions dels EUA que anessin més enllà de les duríssimes sancions econòmiques vigents. “L’acció militar és possible. Si això és el que s’ha requerit, això és el que els EUA faran”, ha dit el secretari d’Estat, Mike Pompeo, que ha assenyalat que la Casa Blanca vol evitar aquest desenllaç.

Notícies relacionades

El “falcó” republicà Elliot Abrams, nomenat per Donald Trump com a responsable principal de l’estratègia nord-americana a Veneçuela, ha reiterat que va estar negociant aquest full de ruta amb importants figures del Govern veneçolà, però “m’he trobat que molts d’ells han apagat els seus mòbils”. Abrams, recordat per la duresa de les seves posicions en els drames centreamericans dels anys vuitanta, ha arribat a l’extrem de l’amplitud política al considerar en públic que els chavistes o actuals funcionaris que abandonin Maduro podrien integrar un futur Govern de transició.

Mentrestant, el president fa una crida a resistir les calamitats que vindran i Guaidó augura accions més agosarades. “Hem de continuar als carrers fins a aconseguir la vaga general i que ningú més recolzi al dictador. Seguirem aquí fins a aconseguir la llibertat”.