polèmica al país asiàtic

Les maratonianes eleccions d'Indonèsia van deixar gairebé 300 morts per fatiga

La majoria dels treballadors temporals dels comicis van morir per extenuació després de jornades de 24 hores comptant vots entre 245.000 candidats

e66f9ce7-2ab8-4753-a4f0-0f849f38ebc7-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Pérez-Solero (Efe)

Després d’una maratoniana jornada electoral, almenys 296 treballadors temporals en els comicis d’Indonèsia del 17 d’abril van morir degut, principalment, a l’extenuació, cosa que ha desencadenat una onada de recolzament a les víctimes i crítiques al sistema. 2.151 més van caure malalts després de més de 24 hores comptant paperetes a mà o fent tasques de supervisió als 800.000 col·legis electorals que van ocupar uns 7 milions de treballadors eventuals, ha confirmat avui la Comissió Electoral (KPU).

"Herois de les eleccions indonèsies" o "màrtirs de la democràcia" són anomenats a les xarxes socials els morts després d’una feina esgotadora en condicions de calor intensa, cosa que ha provocat protestes de ciutadans indignats davant la seu de la Comissió Electoral a Jakarta.

Wisnu Wibowo, de 45 anys, es recupera a l’ala de cures intensives de l’hospital Persahabatan, a l’est de la capital, on va ser ingressat el dia posterior a les eleccions a causa de la feina incansable que va realitzar durant els comicis, segons el seu germà petit Agung, que indica que Wisnu, del qual es desconeixien condicions prèvies que afectessin la seva salut, encara està inconscient la majoria del temps, mentre la seva dona fa guàrdia a l’exterior de la seva habitació.

"Hi va haver massa víctimes. Penso que van ser unes eleccions molt complicades. Espero que en el futur puguem utilitzar un altre mètode perquè no hi hagi treballadors malalts o morts", afirma Agung.

245.000 candidats

Per primera vegada en la història de la tercera democràcia més gran del món, els indonesis elegien en un sol dia entre uns 245.000 candidats a president, vicepresident, membres de la Cambra baixa i l’alta i representants legislatius a escala provincial i municipal. El mateix vicepresident, Jusuf Kalla, ha demanat que no tornin a coincidir tantes eleccions en una mateixa jornada.

Amb més de 17.000 illes i una extensió de prop de 5.000 quilòmetres d’est a oest, els comicis suposen un autèntic desafiament logístic a Indonèsia, que anunciarà els resultats oficials el 22 de maig amb una victòria probable de l’actual president, Joko Widodo, segons el recompte no oficial.

S’estima el 80 per cent de gairebé 193 milions d’indonesis cridats a votar van marcar 5 paperetes cada un, que després van ser comptades a mà pels integrants de les meses, en alguns casos fins al matí següent. "Estaven extenuats perquè van haver d’assumir les seves responsabilitats en alguns casos durant més de 24 hores", va dir a Efe el portaveu de la Comissió Electoral, Arief Priyo Susanto, en conversa telefònica.

"Herois de la democràcia"

Ishak Sarawiajo va liderar el grup de treball en una mesa electoral al nord de la capital en la qual un dels seus companys, Hamid Baso, de més de 50 anys, va estar en coma durant dos dies després de les eleccions i ara es recupera en un hospital del nord de la ciutat. Per a Sarawiajo, els morts mereixen ser anomenats "herois de la democràcia", ja que van morir complint el seu deure.

Notícies relacionades

Les famílies dels morts rebran 36 milions de rupies (uns 2.535 dòlars o 2.270 euros), els discapacitats 30 milions, i els malalts o lesionats rebran 16,5 milions en els casos de gravetat i 8,25 milions per als lleus, segons un comunicat de la KPU.

L’acadèmic de la Universitat Nacional d’Austràlia, Marcus Mietzner, opina que és difícil determinar quants dels afectats van morir d’extenuació o per altres causes, i assegura que la indemnització del Govern pot servir com a incentiu per reportar qualsevol tipus de mort. "És probablement instructiu comparar això amb la taxa de mortalitat dels viatgers per l’hach (peregrinació principal dels musulmans a la Meca). El 2018, 385 viatgers indonesis van morir durant l’hach, d’una població de 203.000", va precisar el professor australià a Efe.

Temes:

Indonèsia