LLUITA CONTA EL TERRORISME

El líder d'Estat Islàmic reapareix en vídeo per primera vegada en cinc anys

Al-Baghdadi, el parador del qual es desconeix i al qual s'havia donat per mort, felicita en la gravació els autors dels atemptats de Sri Lanka

a

a

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, també conegut com a califa Ibrahim, ha reaparegut per primera vegada en cinc anys en un vídeo de propaganda publicat pel grup armat en el qual clama venjança per l’assassinat i l’empresonament dels seus militants. La gravació va ser distribuïda per l’aparell depropagandad’EI i és el primer vídeo d’Al-Baghdadi des del qual va ser difós el juliol del 2014 quan, després de conquistar Mossul, va donar unsermó a la mesquita Al-Nuri de Mossul. Al-Baghdadi fa referència a accions militars del mes passat, una cosa que sembla legitimar l’autenticitat del vídeo, datat a l’abril.

La gravació mostra Al-Baghdadi conversant amb altres líders terroristes, que apareixen amb el rostre pixelat. "[Al-Baghdadi] parla sobre la guerra contra els croats i sobre el final de la batalla de Baghouz [últim reducte d’EI a Síria], fet que indicaria que s’ha gravat recentment", explica Rita Katz, responsable de SITE. A més, Al-Baghdadi felicita els autors dels atemptats a Sri Lanka i afirma que és una venjança per l’ocorregut a Baghouz.

Ascens

Des de fa cinc anys enrere i fins avui, d’Al-Baghdadi només s’havien difósgravacions d’àudio. En almenysdues ocasions se’l va donar per morten bombardejos de la coalició occidental contra aquest grup gihadista. El terrorista es refereix en passat a la lluita de Baghouz, l’últimbastiód’EI a l’est de Síria,que va acabar el mes passat. “La batalla per Baghouz s’ha acabat”, diu amb una barba grisa espessa i una arma d’assalt a prop.

La gravació ha sigut descoberta pelgrup d’intel·ligència SITE, un institut d’investigació israeliana especialista en gihadisme, que informa que el líder islamista també parla sobre els atemptats a Sri Lanka que van matar més de 250 persones diumenge de Pasqua. 

Es tracta de la seva primera aparició en un vídeo des que va pronunciar un sermó a la Gran Mesquita d’Al-Nuri, a Mossul, l’Iraq, el 2014. Aquest discurs va marcar l’ascens del grup i el seu autoproclamat "califat" a l’Iraq i Síria. 

Règim teocèntric

Notícies relacionades

Nascut el 1971 i donat per mort diverses vegades, Al-Baghdadi ha emparat l’assassinat de milers de civils per motius religiosos i, mitjançant càstigs bàrbars, va imposar en els seus dominis un règim teocèntric i uns usos i costums medievals inspirats en les albors de l’islam.

El seu regnat de terror serà recordat pelsmètodes sanguinarisdels quals se servien els seus acòlits en els seusvídeos propagandístics, dotats sempre d’un inconfusible segell professional que ha contribuït a l’àmplia difusió dels seus crims i de les seves idees radicals. Només es va deixar gravar en públic en el discurs a la gran mesquita de Mossul el 2014, quan es va arrogar el títol de califa reservat en el passat als dirigents que pertanyien al llinatge de Mahoma.