LA LLUITA ANTITERRORISTA

El xeic invisible

ABU-BAKR AL-BAGHDADI. El líder de la milícia gihadista Estat Islàmic de l'Iraq i Llevant és una figura sanguinària i envoltada de misteri

 

  / AFP

2
Es llegeix en minuts
Montserrat Radigales
Montserrat Radigales

Periodista

ver +

A la pàgina web del Centre Nacional de Contraterrorisme dels EUA hi ha una fitxa a nom d'Abu-Dua (http://www.nctc.gov/site/profiles/dua.html) amb una oferta d'una recompensa de 10 milions de dòlars (uns set milions d'euros) a qui proporcioni informació sobre el citat individu. Abu-Dua és un dels diversos àlies que suposadament utilitza el líder de l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant (ISIL), Abu-Bakr al-Baghdadi, un altre àlies pel qual  ara és més conegut.

La fitxa no és nova. El «buscat» apareix com a líder d'Al-Qaida a l'Iraq (AQI), predecessor de l'ISIL, i s'hi relaten els sagnants atemptats, dels quals se'l considera responsable, comesos a l'Iraq com a represàlia en els dies i les setmanes que van seguir a la mort d'Ussama bin Laden (maig del 2011). Se'l coneix també com a doctor Ibrahim Auad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai, però tampoc és clar que aquest en sigui el nom real.

La veritat és que se sap molt poc d'Al-Baghdadi. Només en circulen dues fotos i no difon missatges, ni en àudio ni en vídeo, com sí que solia fer Bin Laden o el seu successor al capdavant d'Al-Qaida, Aiman al-Zauahri. Algunes informacions asseguren que només parla amb els alts comandaments de l'ISIL amb la cara emmascarada, i que s'ha guanyat el sobrenom d'«el xeic invisible».

 

Al Baghdadi va néixer el 1971 a Samarra, una ciutat a uns 110 quilòmetres al nord de Bagdad i un dels feus de la insurgència sunnita després de l'ocupació anglo-nord-americana de l'Iraq el 2003. Hi ha qui assegura que Al-Baghdadi ja era gihadista durant el règim de Saddam Hussein. Altres creuen, però, que es va radicalitzar durant els quatre anys que va estar empresonat a Camp Bucca (una presó dels Estats Units al sud de l'Iraq), després de ser detingut el 2005. Una tercera versió assenyala que va ser reclutat poc després de la invasió del 2003 per Abu-Mussab al-Zarqawi (líder del llavors emergent AQI) i que es va dedicar a reclutar combatents estrangers perquè anessin a lluitar a l'Iraq. Al-Zarqaui va morir el 2006 en un atac aeri dels EUA.

Notícies relacionades

Sigui com sigui, Al-Baghdadi aviat va adquirir notorietat per la seva brutalitat i no dubtava a executar públicament qualsevol sospitós de col·laborar amb les forces de la coalició liderada pels EUA.

Al-Baghdadi no ha jurat lleialtat a Al-Zauahri, que va ordenar a l'ISIL que concentrés els esforços  a l'Iraq i deixés en pau Síria, on Al-Qaida considera el Front Al-Nusra com la seva filial. Però Al-Baghdadi no en va fer cap cas. Una font dels serveis d'intel·ligència nord-americans va declarar recentment a The Washington Post que, en la pràctica, el verdader hereu de Bin Laden és el líder de l'ISIL, més carismàtic que Al-Zauahri als ulls del gihadisme més radical.