ESCÀNDOL POLÍTIC

L'exprimer ministre francès François Fillon serà jutjat pels suposats llocs de treball ficticis

L'exmandatari està acusat de malversació de fons públics i apropiació indeguda

La seva dona i el diputat a qui Fillon va cedir el seu escó quan va ser nomenat ministre també s'asseuran al banc dels acusats

zentauroepp47860395 files  in this file photo taken on november 25  2016  franco190423115642

zentauroepp47860395 files in this file photo taken on november 25 2016 franco190423115642 / PHILIPPE LOPEZ

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’exprimer ministre francès François Fillon i la seva dona, Penelope, seran jutjats al Tribunal Correccional pelsllocs de treball suposadament ficticis que el polític conservador va atorgar a la seva dona, segons va informar aquest dimarts el diari 'Le Monde'.

Al seu costat, tal com havia sol·licitat el gener passat la Fiscalia Nacional Financera francesa, també s’asseurà a la banqueta Marc Joulaud, el diputat a qui Fillon va cedir la seva circumscripció quan es va convertir en el ministre d’Assumptes Socials de Jacques Chirac, que va contractar Penelope el maig del 2002.

El procés, segons 'Le Monde', podria tenir lloc a finals d’aquest any.

Fillon està imputat principalment per malversació de fons públics i apropiació indeguda de béns socials; la seva dona, per complicitat en aquests delictes, i Joulaud, per malversació de fons públics.

Assistents parlamentaris

L’escàndol es va desencadenar el gener del 2017, quan el setmanari satíric "Le Canard Enchaîné" va revelar que Penelope i dos dels seus fills, que no seran jutjats, havien estat contractats amb fons públics com a assistents parlamentaris sense exercir aquestes funcions.

Fillon, que va ser cap de Govern de Nicolas Sarkozy entre el 2007 i el 2012, era el candidat favorit per a les presidencials franceses de maig del 2017 fins a la publicació d’aquestes informacions.

Tot i que va seguir endavant amb la carrera presidencial, va ser imputat en plena campanya i va quedar eliminat en la primera volta d’aquests comicis, en els quals l’actual mandatari, Emmanuel Macron, va guanyar en la segona ronda la ultradretana Marine Le Pen.

La Justícia va iniciar la seva investigació al febrer del 2017 i la va donar per tancada a l’octubre del 2018.

Sense testimonis convincents

Notícies relacionades

'Le Monde' va destacar aquest dimarts que, segons aquestes indagacions, no hi ha testimonis convincents que la dona exercís una activitat real com a assistent parlamentària de Fillon entre 1998 i el 2002 i entre el 2012 i el 2013, i a les ordres de Joulaud entre el 2002 i el 2007.

El cas va fer que, l’agost del 2017, el Parlament francès prohibís que els diputats contractessin familiars com a assistents, una mesura que forma part de la llei de "moralització de la vida pública".