La dona de Fillon assegura que feia "tasques molt variades" per al seu marit

'Le Journal du dimanche' publica una entrevista amb Penelope Fillon el mateix dia de la manifestació convocada a París per recolzar el candidat de la dreta

 

  / ERIC FEFERBERG

3
Es llegeix en minuts

Penelope Fillon, la dona del candidat de la dreta a les presidencials franceses, François Fillon, assegura que feia "tasques molt variades" com a assistent parlamentària del seu marit, a qui li ha dit que continuï "fins al final" en la seva candidatura a l'Elisi.

En una entrevista publicada aquest diumenge per 'Le Journal du dimanche', Penelope Fillon parla per primera vegada en públic de l'escàndol que està fent trontollar la campanya del seu marit i diu que ho fa per iniciativa pròpia, no per motivacions polítiques, i que el que vol és acabar amb els "rumors bojos" que circulen. A més, aquestes paraules han sortit a la llum unes hores abans de la manifestació de suport a Fillon que tindrà lloc aquesta tarda a l'esplanada del Trocadéro de París, i un dia abans que el partit del seu marit, Els Republicans, celebrin una reunió d'urgència per trobar una sortida a la crisi.

Sobre la sospita que va estar contractada amb treballs ficticis pel seu marit i també pel diputat a qui va cedir la circumscripció, Marc Joulaud, entre el 1998 i el 2013 amb alguna interrupció, pagada amb diner públic, la seva explicació és que feia un treball real. "El meu paper era ajudar-lo en la seva relació de càrrec electe amb la gent", sosté, i insisteix que sempre va estar associada a la carrera política de François Fillon. "M'encarregava -precisa- del correu amb la secretària, preparava al meu marit notes i fitxes sobre les manifestacions locals de la circumscripció (...), li feia una mena de revista de la premsa local, el representava en manifestacions, rellegia els seus discursos".

François Fillon "té una confiança total en mi per la meva discreció, però també per la meva lleialtat. Li dic la veritat, i això no sempre passa amb col·laboradors... I al contrari que altres, jo no l'abandonaré", diu.

La dona de Fillon, que afirma que ha respost a totes les preguntes dels investigadors quan va ser interrogada per aquest assumpte el mes passat i que confia en la justícia, assenyala que va entregar documents per provar la realitat del seu treball. Es tracta de "correus amb anotacions que proven que van passar per mi; intercanvis de correus electrònics amb altres col·laboradors". Però puntualitza que la majoria de les notes que feia per a ell no les ha conservat, en particular les anteriors al 2007: "¿Qui guarda documents d'aquesta mena de fa 10, 15 o 20 anys?".

Quan li pregunten si no podria haver fet tot això sense ser pagada -va rebre 500.000 euros bruts de diner públic-, insisteix que el seu marit com a diputat "necessitava que algú fes aquestes tasques molt variades" i que si no hagués sigut ella, hauria hagut de pagar a una altra persona i "per tant, es va decidir que seria jo".

ESTUDIS DE LITERATURA ANGLESA

Pel que fa a les raons per posar fi a la seva feina d'assistent parlamentària, ho justifica perquè el 2013 François Fillon va decidir preparar-se per a les presidencials del 2017 i ella per la seva banda es va consagrar a uns estudis per internet de literatura anglesa que havia començat el 2006.

Penelope Fillon també nega que fos una feina fictícia la que va tenir en una publicació literària propietat d'un milionari amic del seu marit, 'La Revue des deux mondes', com a consellera literària. Precisa que ha entregat als investigadors "10 notes" de crítiques de llibres que va entregar -se'n van publicar dues-, i reconeix que va dimitir per haver percebut "una certa hostilitat", en al·lusió a la seva relació amb el director de la revista, Michel Crépu, a qui ni tan sols va ser presentada, i que considera obertament que es va tractar d'una feina fictícia.

Notícies relacionades

La dona del líder de la dreta, que es qualifica de naturalesa "reservada" i poc donada a la vida mundana, admet que "l'associació de (el seu) nom amb aquest immens escàndol" li ha fet "molt mal".

I pel que fa a la continuïtat del seu marit amb la campanya, assegura que confia en ell i "en el que vol fer per França", i "creu que val la pena". "Li he dit -explica- que ha de continuar fins al final. Cada dia l'hi dic. Ell decidirà. (...) És l'únic candidat que té l'experiència, la visió, el projecte i la determinació necessària per dirigir França". A més, avança que ella l'acompanyarà "de totes maneres, allà on vagi".