MATANÇA TERRORISTA

Sri Lanka va rebre fa 10 dies un avís del risc d'atemptats suïcides islamistes

L'11 d'abril una agència d'intel·ligència els va advertir que una cèl·lula islamista planejava atacs

El Govern confirma que els terroristes es van immolar i atribueix la matança a un grup islamista local

The mother of Shaini  13  who died as bomb blasts ripped through churches and luxury hotels on Easter  mourns at her wake  in Negombo  Sri Lanka April 22  2019  REUTERS Athit Perawongmetha

The mother of Shaini 13 who died as bomb blasts ripped through churches and luxury hotels on Easter mourns at her wake in Negombo Sri Lanka April 22 2019 REUTERS Athit Perawongmetha / ATHIT PERAWONGMETHA (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas / Pekín

Sri Lanka plora els seus morts mentre es pregunta qui va perpetrar la matança terrorista del Diumenge de Resurrecció i si es podia haver evitat. Els atacs terroristes simultanis en esglésies i hotels han deixat 290 morts i 500 ferits, segons el Govern, i una esquerda en la convivència ètnica i religiosa de l’illa que torna als penosos temps de la guerra civil. 

En una roda de premsa aquest dilluns, l’Executiu ha confirmat que diversos atacants suïcides es van immolar en els atemptats. "La majoria van ser atacs suïcides. Partint d’això estem duent a terme batudes i arrestos i també s’han identificat i realitzat batudes als seus llocs d’entrenament", ha informat el ministre de Salut, Rajtha Senraratne. També han atribuït la matança al National Thowheeth Jamaath, un grup islamista local.

La policia va revelar el diumenge que l’11 d’abril va rebre una alerta d’una agència d’intel·ligència estrangera no identificada advertint que una cèl·lula islamista radical estava planejant atemptats suïcides en importants esglésies. Des d’alguns ministeris s’han escoltat crítiques a les forces de seguretat. "Alguns alts càrrecs policials estaven al corrent d’aquest document, així que hi va haver una resposta tardana. És necessari prendre accions contundents per saber per què l’advertència va ser ignorada", ha explicat el ministre de Telecomunicacions, Harin Fernando. Des de Twitter ha revelat que el seu pare va saber del perill i li va recomanar que evités els centres de culte. També Mano Ganeshan, ministre d’Integració Nacional, va confessar que havien sigut informats que es preparaven atemptats contra polítics.

El primer ministre, Rail Wickremesinghe, ha admès que comptaven amb la informació i que el Departament d’Investigació Criminal de la Policia aclarirà les raons de la falta de reacció.

Aquest document apuntava al National Thowheeth Jamaath, un grup islamista que ha sigut acusat d’actes vandàlics contra monuments i estàtues budistes. Però les autoritats no han donat encara cap pista sobre l’autoria malgrat haver detingut ja 24 sospitosos, tots singalesos.

20190422 433935 detencionessrilankae 1 1 / periodico

Tensions ètniques

L’illa no és aliena a les tensions ètniques però l’atemptat desborda tots els precedents posteriors al final de la guerra civil el 2009. Els atemptats suïcides eren quotidians a Colombo durant aquella contesa però els grups independentistes tàmils, aniquilats per l’Exèrcit, mai van atacar la minoritària comunitat cristiana sinó la majoritària comunitat budista. Des dels sectors budistes més radicals s’ha alimentat en els últims anys l’odi alsmusulmans, que manquen a Sri Lanka de l’historial violent de la regió.

Fernando, el titular de Telecomunicacions, ha suggerit a primera hora d’aquest dilluns que totes les opcions continuen obertes. "Ara per ara la nostra prioritat és esbrinar què va portar aquests 8, 10 o 12 homes a executar aquest atac. No descartem que fos un intent de cop d’Estat", ha afirmat a la televisió local.

Amb independència de qui estigui darrere dels atemptats, sobre l’antiga Ceilan es discerneix un inquietant augment de les tensions ètiques i religioses. La policia ja ha informat que hores després dels atemptats van ser atacades una mesquita al nord-oest del país i dues botigues regentades per musulmans.

Terroristes suïcides

El Govern ha confirmat que almenys set dels atacs van ser executats per terroristes suïcides. Les bombes van esclatar amb pocs minuts de diferència a les esglésies de Sant Antoni (Colombo), Sant Sebastià (Negombo) i Zion (Batticaloa) quan els fidels celebraven el Diumenge de Resurrecció que remata la Setmana Santa. Poc després els terroristes explotaven la seva càrrega als restaurants de tres hotels de cinc estrelles, situats al districte financer de la capital, aprofitant la massiva afluència a l’hora de l’esmorzar. Van actuar per separat excepte al Shangri-la, on els testimonis recorden una parella de joves carregats amb motxilles al bufet moments abans de la deflagració. Un supervivent australià va descriure l’escena com una "absoluta carnisseria" a la televisió del seu país. "Hi havia gent cridant i cadàvers per tot arreu. Els nens ploraven, n’hi havia molts a terra, no sé si estaven morts o no, tot era una bogeria", ha afegit.

Trobada una bomba a l’aeroport

Notícies relacionades

El Govern ha aixecat a primera hora de dilluns el toc de queda que va imposar la tarda de diumenge tot i que aquest dilluns amb prou feines hi ha trànsit als carrers d’una ciutat tan caòtica com frenètica. Els policies i militars patrullen la capital i protegeixen els edificis oficials de l’illa. Han informat que han trobat una bomba amb 50 quilos d’explosius en el departament de sortides de l’aeroport de la capital. L’artefacte ha sigut destruït en una explosió controlada pels artificiers.

Per la seva part, l’Ambaixada dels EUA a Sri Lanka ha alertat que els terroristes estan preparant nous atacs i aconsella allunyar-se d’instal·lacions turístiques i governamentals, hotels, restaurants, llocs de culte, parcs, aeroports i esdeveniments esportius i culturals.