MÉS DE 200 morts al PAÍS DE L'ÍNDIC

Vuit detinguts per la matança terrorista de Sri Lanka

Almenys 207 morts i més de 400 ferits és el balanç d'una sèrie d'atemptats contra esglésies i hotels de luxe al país asiàtic

zentauroepp47841271 sri lanka190421183817

zentauroepp47841271 sri lanka190421183817 / Chamila Karunarathne

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Vuit explosions en hotels i esglésies han deixat centenars de morts a Sri Lanka el dia que els fidels catòlics celebraven el Diumenge de Resurrecció. El recompte oficial provisional eleva la factura a 207 morts i més de 400 ferits. Es desconeix l’autoria del massiu atemptat que ha empès el Govern a blindar el país de nous atacs amb un toc de queda “fins a nou avís”.

El president, Maithripala Sirisena, s’ha mostrat consternat per la matança,ha demanat calma a la poblaciói ha ordenat que es prenguin les mesures “més severes contra els responsables d’aquesta conspiració”. El primer ministre, Ranil Wickremesinghe, ha condemnat l’atac “covard”. “Faig una crida a tot el poble de Sri Lanka durant aquest tràgic moment que es mantingui unit i fort. El Govern està prenent les mesures necessàries per controlar la situació”, ha demanat.

El president ha dictat el toc de queda immediat i indefinit en la totalitat de l’illa de 21 milions d’habitants. També ha ordenat la centralització de la informació a través dels mitjans oficials i bloquejat temporalment l’accés a xarxes socials com Facebook i Whatsapp per evitar la propagació de rumors.

Fonts hospitalàries han informat que entre els morts figuren 35 estrangers de nacionalitat britànica, holandesa, nord-americana, portuguesa i xinesa. El personal diplomàtic de l’ambaixada espanyola a Nova Delhi s’ha desplaçat a Sri Lanka per intentar contactar amb els 92 nacionals registrats al país.

Avís a la policia

El titular de la cartera d’Economia, Mangala Samaraweera, ha lamentat la mort de “molts innocents” en el que sembla una “acció coordinada per sembrar la mort, el caos i l’anarquia”. L’arquebisbe de Colombo, Malcolm Ranjith, ha sol·licitat una manifestació popular de recolzament a les víctimes, suggerit al personal mèdic que torni a la feina malgrat les vacances i exigit “un càstig sense pietat” als “animals” que han causat la tragèdia.

Les sis primeres explosions s’han registrat amb escassos minuts de diferència sobre les 9 del matí (hora local) i almenys dues han sigut executades per terroristes suïcides, segons fonts policials. La primera bomba ha detonat a l’església de San Antonio, a la capital, seguida d’una altra a l’església de Sant Sebastià, a la localitat de Negombo. Poc després es coneixien més atemptats a l’església de Zion, a la ciutat costanera de Batticaloa, i a tres hotels de luxe de Colombo: Cinnamon Grand, Shangri-la i Kingsbury. Ja passat el migdia, i amb el país sumit en el caos, un atac a un hotel al sud de la capital ha deixat dos morts. I al suburbi d’Orugodawatta, tres policies han mort quan intentaven capturar un terrorista suïcida.

Efectius policials s’han desplaçat ràpidament als hotels i esglésies i han acordonat les instal·lacions. En la massiva operació posterior han detingut ja vuit sospitosos.

Cap grup ha reclamat encara l’autoria del pitjor atemptat que rep l’illa de l’Índic en dècades. Un document mostrat a l’agència France Press pel cap de policia Pujuth Jayasundara inclou una alerta als seus subordinats firmada deu dies enrere sobre hipotètics atemptats suïcides en “importants esglésies”. Les instruccions aclareixen que els atemptats estaven sent planejats per l’NTJ (National Thowheeth Jamaath), un grup musulmà radical que ha comès actes vandàlics sobre estàtues budistes.

Onada de condemnes

Els atemptats han provocat la previsible onada de condemna global. El papa Francesc hi ha al·ludit a l’adreçar-se a les desenes de milers de fidels congregats a la plaça de Sant Pere un dia assenyalat del calendari catòlic. “Vull expressar la meva afectuosa proximitat a la comunitat cristiana, colpejada quan s’havia reunit per resar, i a totes les víctimes d’aquesta violència cruel”, ha afirmat. El president nord-americà, Donald Trump, ha comunicat les seves “profundes condolences” al poble esrilanqués i ofert la seva ajuda. El seu homòleg de la veïna Índia, Narendra Modi, ha declarat que “no existeix espai per a aquesta barbàrie a la nostra regió”.

El president turc, Tayyip Erdogan, ha qualificat els atemptats d’“un atac a tota la humanitat” i des de Nova Zelanda, on recentment va morir una cinquantena de musulmans en atacs a mesquites, la seva primera ministra, Jacinda Arden, ha demanat que “entre tots trobem el desig i les respostes per acabar amb aquesta violència”.

Només el 6% de la població del país asiàtic és catòlica, però la comunitat compleix la sensible funció d’apaivagar les tensions entre les diferents ètnies perquè compta amb fidels entre els tàmils i els singalesos. Els atacs d’avui suposen el final d’una raonable calma des que la guerra civil s’acabés una dècada enrere havent deixat més de 250.000 desplaçats i 100.000 morts.

Notícies relacionades

La població va patir durant 26 anys els fragorosos enfrontaments entre la majoria singalesa, de religió budista, i la minoria hinduista tàmil, sense que la comunitat internacional atenguésels flagrants crims de guerra dels dos bàndols. L’Exèrcit va acabar aixafant els grups terroristes tàmils, que en plena escalada del caos havien assassinat el president Ranasinghe Premadasa i executat desenes d’atacs suïcides. Els tàmils denuncien des d’aleshores els abusos i la discriminació governamental.