MATANÇA A L'ÍNDIC

Els EUA alerten que "grups terroristes" planegen nous atacs a Sri Lanka

Els atemptats del Diumenge de Resurrecció deixen un balanç provisional de 290 morts i 500 ferits

Blood is seen on a pair of shoes at St  Sebastian Catholic Church  after bomb blasts ripped through churches and luxury hotels on Easter  in Negambo  Sri Lanka April 22  2019  REUTERS Athit Perawongmetha TEMPLATE OUT

Blood is seen on a pair of shoes at St Sebastian Catholic Church after bomb blasts ripped through churches and luxury hotels on Easter in Negambo Sri Lanka April 22 2019 REUTERS Athit Perawongmetha TEMPLATE OUT / Athit Perawongmetha (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Efe / Colombo

L’Ambaixada dels Estats Units a Colombo ha advertit que "grups terroristes" preparen nous atacs a Sri Lanka després de la cadena d’atemptats en hotels i esglésies perpetrats el Diumenge de Resurrecció i que ha deixat un balanç provisional de 290 morts i 500 ferits. De moment hi ha vuit detinguts però ningú ha reivindicat la matança.

"Els grups terroristes continuen tramant possibles atacs a Sri Lanka. Els terroristes podrien atacar amb poca o cap advertència [...] àrees públiques", assenyala el Departament d’Estat a través de la seu diplomàtica nord-americana al país insular.

L’ambaixada nord-americà assenyala com a possibles objectius d’aquests atacs espais turístics, centres de transport, mercats, centres comercials, instal·lacions del govern, hotels, clubs, restaurants, llocs de culte, parcs, esdeveniments esportius i culturals importants, institucions educatives i aeroports.

Sri Lanka va viure un dels pitjors atemptats de la seva història diumenge quan es van produir vuit explosions cap a les 08.45 hora local (03.45 de la matinada a Espanya) a quatre hotels (tres a Colombo i una de quarta a Dehiwala) i a tres esglésies (una a Colombo, una altra a Katana, i la tercera a Batticaloa).

“Es va fer esclatar a la cua”

Tot apunta que es tractad’atemptats suïcides, segons han relatat testimonis de la matança: "Es va fer esclatar a la cua", ha relatat un supervivent. 

Notícies relacionades

Cap grup ha reclamat la responsabilitat d’aquests atacs que van coincidir amb les celebracions del Diumenge de Resurrecció de la comunitat cristiana. Almenys 32 estrangers, inclosos diversos nord-americans, es troben entre els morts pels atemptats i 30 més estan hospitalitzats.

A Sri Lanka la població cristiana representa el 7,4%, mentre que els budistes són el 70,2%, els hinduistes, el 12,6%, i els musulmans, el 9,7%, segons dades del cens del 2011. No obstant, atemptats d’aquesta magnitud no havien tingut lloc a Sri Lanka des de la guerra civil entre la guerrilla tàmil i el Govern, un conflicte que va durar 26 anys i va finalitzar el 2009, i que va deixar, segons dades de l’ONU, més de 40.000 civils morts.