ESCÀNDOL DE WIKILEAKS

Parlamentaris britànics pressionen perquè s'extradeixi Assange a Suècia

Els diputats exigeixen que s'investiguin les acusacions que té en aquest país per una presumpta violació

zentauroepp40803086 file   in this friday may 19  2017 file photo  wikileaks fou190413193412

zentauroepp40803086 file in this friday may 19 2017 file photo wikileaks fou190413193412 / FRANK AUGSTEIN

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Més de 70 parlamentaris britànics, majoritàriament laboristes, han enviat una carta al Govern perquè prioritzi una possible entrega de Julian Assange a Suècia perquè s’investiguin les acusacions que té en aquest país per una presumpta violació. L’activista australià es troba actualment en una presó del Regne Uniten una presó del Regne Unit mentre els Estats Units n’esperen l’extradició. 

Dos dies després de l’enorme atenció mediàticaque va generar el seu arrest, els representants britànics van exigir al ministre d’Interior,Sajid Javid, que prioritzi Suècia si aquest país acaba reclamant l’extradició del periodista. A la carta, coordinada per les laboristes Stella Creasy Jess Phillips, li demanen que tingui en compte aquest país perquè la justícia pugui investigar "adequadament" una denúncia de violació encara vigent.

La investigació original, per la qual Estocolm, es va tancar el 2017 davant de la impossibilitat de fer-la avançar a causa que l’acusat estava refugiat a l’ambaixada de l’Equador a Londres sense possibilitat de sortir-ne. Malgrat això, les autoritats sueques han recordat que la presumpta violacióprescriu l’agost del 2020, per la qual cosa el cas es podria reobrir. 

Violència sexual

Els diputats demanen a Javid que defensi "les víctimes de la violència sexual" i que permeti que les acusacions sobre una presumpta violació siguin degudament investigades. "Hem d’enviar un missatge de la prioritat amb la qual el Regne Unit tracta els temes de violència sexual i la serietat amb què aquestes acusacions són vistes", recull la carta, compartida a Twitter.

"Noen presumim la culpabilitat, per descomptat, però creiem que el degut procés hauria de ser seguit i la querellant hauria de veure que es fa justícia", han expressat els parlamentaris. En aquesta missiva també es denuncia el fet que tot indica que les autoritats britàniques i nord-americanes sabien que des de l’Equador s’anava a retirarl’asil polític a Assange, però la justícia sueca no estava al corrent dels plans de detenció a Londres. Els signants han exigit més claredat perquè els fiscals suecs fossin informats amb anticipació de la decisió. 

Segons Assange, aquesta denúncia de violació era una excusa per ser extradit als Estats Units, on afrontaria un judici militar per les filtracions massives de documents confidencials del Govern nord-americà. El fundador de Wikileaks va ser detingut per la policia britànica el desembre del 2010 per la violació en terra suec, i a partir d’aquí va començar un procés judicial que va tenir un punt d’inflexió el 2012, quan el Suprem va ratificar l’extradició a Suècia i el periodista es va refugiar en la legació equatoriana. El 2017, quan es va tancar el cas de violació, la lletrada de la víctima, Elisabeth Massi Fritz, ho va descriure com un "escàndol" i va confirmar que la seva clienta estava "commoguda".  

Set anys tancat

Notícies relacionades

El periodista, de 47 anys, va ser detingut dijous passat a l’ambaixada equatoriana a Londres per una petició d’entrega dels Estats Units i per violar les condicions de llibertat condicional imposades per la justícia britànica el 2012 en relació amb una sol·licitud d’extradició a Suècia. La fiscalia britànica ha indicat que, en cas que hi hagi més d’una sol·licitud d’extradició, és el ministre d’Interior el que ha de determinar a quina s’hi ha de donar prioritat, en virtut de la secció 179 de la llei d’extradició del 2003.

A més, el líder de l’oposició britànica laborista, Jeremy Corbyn,Jeremy Corbynva exigir aquest divendres en el seu compte de Twitter que Assange no sigui extradit als Estats Units "per revelar les atrocitats comeses a l’Iraq i l’Afganistan".