La fiscalia sueca tanca la investigació per violació contra Assange

El fundador de Wikileaks està refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres des de fa cinc anys

La policia britànica assegura que procedirà a la detenció si surt de l'ambaixada

El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, sosté el seu nou gatet a l’ambaixada equatoriana al centre de Londres.

El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, sosté el seu nou gatet a l’ambaixada equatoriana al centre de Londres. / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Julian Assange, fundador de Wikileaks, ha guanyat una batalla però està lluny encara de veure solucionats els seus múltiples fronts judicials. La fiscalia sueca ha anunciat que tancarà la investigació oberta contra el periodista australià per un presumpte delicte de violació comès el 2010. Aquesta acusació, que ara s’ha esvanit, és la que l’ha obligat a refugiar-se durant cinc anys a l’ambaixada de l’Equador a Londres per evitar ser extradit a Suècia, on presumptament va cometre l’agressió sexual. 

Assange, que sempre ha negat les acusacions de violació, ha evitat en tot moment entregar-se a Suècia pel temor de ser enviat després als Estats Units per afrontar un judici militar per les filtracions massives de documents confidencials del Govern nord-americà. De fet, des de l’Administració de Trump, ja s’ha repetit en diverses ocasions que l’extradició d’Assange es troba entre les seves prioritats. L’activista va ser detingut per la policia britànica el desembre de 2010 per la violació enterritori suec, i a partir d’aquí va començar un procés judicial que va tenir un punt d’inflexió el 2012, quan el Suprem va ratificar l’extradició a Suècia i el periodista es va refugiar a la legació equatoriana.

L’argument de la fiscalia sueca per tancar el cas és la impossibilitat d’avançar en la investigació, ja que el fet que l’imputat no fos a Suècia dificultava en gran manera les indagacions. 

El ministre d’Exteriors equatorià, Guillaume Long, ha expressat la seva esperança que el Regne Unit concedeixi «amb promptitud» un salconduit perquè el fundador de WikiLeaks pugui establir-se a l’Equador. «L’Equador reitera la vigència de l’asil concedit (a Assange)», va dir Long en el transcurs d’una roda de premsa a Quito. Un dels advocats de l’activista, l’hispanofrancès Juan Branco, va avançar que sol·licitarà asil a França després que, en una primera ocasió, el Govern de François Hollandel’hi denegués.

Sobre el paper, tal com ha anunciat a bombo i platerets el seu advocat E. Samuelsson, Assange ja podria abandonar l’ambaixada equatoriana a Londres. Però la policia britànica ja s’ha afanyat a anunciar que procedirà a la detenció de l’activista si finalment decideix sortir. «Assange està reclamat per un delicte menor», explica un comunicat de Scotland Yard, fent referència al moment en què, el 2012, va violar les condicions de la seva llibertat condicional.

El lletrat ha explicat que va informar el seu defensat de la notícia en un missatge de text, al qual Assange va respondre: «¿De debò? ¡Oh, Déu meu!». Posteriorment, va il·lustrar la seva satisfacció amb la seva fotografia somrient en un tuit sense paraules

NO PERDONA

Notícies relacionades

No obstant, en les seves posteriors declaracions, també a Twitter, quedava reflectit el ressentiment pel temps que ha passat reclòs a la legació diplomàtica. «Detingut set anys sense càrrecs mentre els meus fills creixien i el meu nom era calumniat. Ni perdono ni oblido», va escriure mentre el seu advocat li plantejava la possibilitat de demandar l’Estat suec. També va assegurar que havia sigut un dia important per a ell, en el transcurs d’unes declaracions des del balcó de l’ambaixada on ha passat els seus últims cinc anys.

Qui no està gens satisfeta amb la resolució és la dona suposadament violada. La seva lletrada, Elisabeth Massi Fritz, va descriure com un «escàndol» la resolució judicial pi va afegir que la seva clienta estava «trasbalsada».