La ultradreta al Brasil

La popularitat del president brasiler Bolsonaro continua en caiguda lliure

Segons dues últimes enquestes, només un 35% de la població aprova la seva gestió que va començar l'1 de gener

zentauroepp47643182 brazilian president jair bolsonaro attends the new general o190405184415

zentauroepp47643182 brazilian president jair bolsonaro attends the new general o190405184415 / EVARISTO SA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La popularitat de Jair Bolsonaro s’estimba vertiginosament al Brasil. El Govern d’ultradreta sent cada vegada més a prop l’alè del rebuig. Segons una enquesta divulgada aquest divendres per XP Inversiones, només un 35% dels consultats tenen una bona opinió del president. Setmanes enrere, l’aprovació del capità retirat era del 40%. Per a Ibope, en canvi, només un 34% avalen l’actual gestió.

Mai abans des del 2003 un cap d’Estat acumulava tant rebuig en els tres primers mesos de gestió. Els analistes li auguren una depreciació major de la imatge en moments claus. Bolsonaro té problemes seriosos per fer realitat el somni del sector financer que el sosté: la reforma del sistema de pensions.

Un mes després d’haver assumit el poder, l’1 de gener, només un 17% dels brasilers el veien amb mals ulls. A l’abril ja arriben al 30%, assenyala XP Inversiones. Un 32% dels brasilers creuen que la seva presidència és regular. No obstant, l’efecte Bolsonaro en la societat continua sent encara potent: un 89% dels entrevistats desconfien dels partits polítics tradicionals.

Crítiques internes

Al contrari, un 66% confia en les Forces Armades. Els militars són, de fet, un contrapoder dins del Palau Panalt, fins al punt de manejar vuit ministeris.  El mandatari va haver de desmentir en les últimes hores friccions amb el seu vicepresident, el general retirat Hamilton Murao. "Som amics des de fa 40 anys", va afirmar.

Bolsonaro rep aplaudiments a Jerusalem i Washington, però les crítiques internes comencen a provocar esquerdes dins del mateix Govern. De fet, el president va anunciar que el seu ministre d’Educació, Ricardo Vélez, ha d’abandonar el càrrec la setmana que ve. "És honest, però li està faltant gestió, que és molt important". Vélez va arribar al ministeri amb el mandat de realitzar una profunda depuració pedagògica de caràcter vuitcentista. "No entregaré el lloc", va avisar el ministre. Se l’associa al filòsof ultraconservador Olavo de Carvalho, que té una enorme influència en les noves estructures de poder. 

Friccions en el nucli militar

Notícies relacionades

El president brasiler, un militar retirat, acaba de reconèixer les friccions que existeixen entre el nucli militar del seu Govern i el que va anomenar els “olavetes”, que, d’acord amb el diari paulista 'Folha', representen l’“ala ideològica” del bolsonarisme. El cert és que De Carvalho, que resideix als EUA, no para de deixar caure opinions negatives sobre alguns dels generals que acompanyen Bolsonaro.

Olavo, els seus deixebles i ni més ni menys que el diputat Eduardo Bolsonaro (PSL-SP), fill del mandatari, han enfortit els seus llaços amb Steve Bannon, l’exassessor de Trump. Un dels principals “olavetes” dins del Govern és el ministre d’Exteriors, Ernesto Araújo. El seu pare, Henrique Fonseca de Araújo, va ser fiscal de l’última dictadura militar (1964-85). L’hi recorda entre altres coses perquè el 1978 va obstaculitzar l’extradició de Gustav Franz Wagner, un nazi que va ser subcomandant del camp de concentració Sobibor a Polònia i va ser considerat responsable de 250.000 morts.