El PPE suspèn però no expulsa el partit d'Orbán

El partit conservador europeu i el primer ministre hongarès opten per donar-se una treva abans de les eleccions europees del maig

zentauroepp47429451 hungary s prime minister victor orban  c  arrives for a euro190320202147

zentauroepp47429451 hungary s prime minister victor orban c arrives for a euro190320202147 / EMMANUEL DUNAND

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

La discussió ha sigut "intensa" i "difícil" però el Partit Popular Europeu no expulsarà finalment de les seves files el Fidesz, el partit que lidera el primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán.L’assemblea política de la formació ha tancat un compromís –per 190 vots a favor i 3 en contra– per suspendre de forma immediata la pertinença del Fidesz, a l’espera dels resultats de l’informe que elaborarà un comitè de savis format per l’expresident de la UE Herman van Rompuy, l’expresident austríac Wolfgang Schüsseli l’expresident del PPE Hans-Gert Poettering.

Aquests tres 'savis’ s’encarregaran de comprovar si Orbán compleix les tres condicions exigides fa 15 dies pel cap de files del PPE i candidat a presidir la pròxima Comissió Europea, Manfred Weber: eliminar la campanya publicitària contra el cap de l’Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, no llançar nous atacs en el futur i garantir el futur de la Central European University, la universitat fundada per George Soros, l’arxienemic d’Orbán, a Budapest. A més de complir aquestes condicions, el comitè avaluarà en profunditat el respecte de l’Estat de dret a Hongria i el compliment dels valors de la formació. 

Ni reunions ni vot

Mentre estigui suspesa, la formació d’Orbán, que té diversos expedients oberts a la UE per vulneració de l’Estat de dret, no podrà participar en cap reunió del PPE, inclosa la cimera que celebra aquest dijous el partit a Brussel·les prèvia al Consell Europeu de primavera. Tampoc tindrà dret a vot en les decisions del partit ni tindrà dret a proposar candidats a càrrecs en el partit. Malgrat les seves temptatives dels últims dies, Orbán ha anunciat que continua en el partit i no marxa. 

"Si no haguéssim arribat a aquest compromís hauria abandonat avui el PPE. Tenia un text preparat", ha anunciat el polític hongarès durant una roda de premsa posterior a la reunió de tres hores en què han intervingut més de 70 representants, a la qual no ha assistit el líder del PP espanyol, Pablo Casado. La trobada ha sigut tensa i aspra, amb amenaça inclosa del president del PPE, Joseph Daul, de deixar el càrrec si no s’arribava a un compromís.

Treva davant de les eleccions europees

El primer ministre hongarès ha al·legat que si ha acceptat la decisió final ha sigut per mantenir la unitat del partit i preservar el PPE com a primera força de la cambra en les pròximes eleccions europees que se celebren entre el 23 i el 26 de maig. "S’ha pres una bona decisió, podem organitzar una bona campanya, recolzar (Manfred) Weber com a spitzenkandidat (candidat a presidir la pròxima Comissió Europea). Ha sigut una bona decisió", ha valorat. Tot i així, ha deixat clar que no canviarà les seves polítiques ni el seu enfocament polític. "No volem immigració, volem protegir els valors cristians", ha avisat.

Notícies relacionades

La decisió no resol el problema de fons, tot i que ofereix una treva al partit abans d’unes eleccions europees que es presenten més complicades que mai. Orbán tampoc ha aclarit quin futur seguirà si l’informe, que no té terminis concrets i no estarà llest abans de les eleccions a l’Eurocambra per no enterbolir aquest procés, és negatiu. “No especularé amb què passarà si els tres savis no poden arribar a un acord. Què passarà en el PPE. Ens centrarem perquè la campanya sigui exitosa i esperem que quan tornem a Brussel·les continuem sent el partit més important a Europa”, ha conclòs, insistint que no modificarà la seva actitud en matèria migratòria.

En aquest sentit, ha llançat lloances cap al líder de la Lliga i viceprimer ministre d’Itàlia, Matteo Salvini, perquè segons la seva opinió ha demostrat, com ell ha aconseguit a Hongria, "que la immigració es pot aturar. El ho va fer al mar i nosaltres a terra i per això el respecte és mutu", ha precisat negant que la seva campanya de publicitat fos contra Jean-Claude Juncker. "Mai hem fet una campanya contra Juncker. Tinc la meva opinió sobre ell, però el que hem fet a Hongria és una campanya sobre les intencions de la Comissió Europea", ha respost entre rialles dels assistents. 

Temes:

Hongria