TENSIÓ AL REGNE UNIT

"Cordin-se els cinturons", afirma un vicepresident de la UE sobre el 'brexit'

Katainen dona per feta una nova derrota de May en la votació, cosa que tindria conseqüències convulses per al Regne Unit

lainz45567448 britain s prime minister theresa may leaves downing street i181022182423

lainz45567448 britain s prime minister theresa may leaves downing street i181022182423 / HENRY NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident de la Comissió Europea (CE) per a l’Ocupació, Creixement, Inversions i Competitivitat, Jyrki Katainen, ha instat avui a "cordar-se el cinturó" davant el vot d’aquesta nit a la Cambra dels Comuns sobre l’acord del 'brexit' després dels canvis d’última hora. "Depenent del vot a la Cambra dels Comuns, o ens movem cap a una sortida ordenada o el 'brexit' dur serà més a prop que mai. Mantinguin les seves mans al volant, mirin al davant i cordin-se el cinturó", ha deixat anar Katainen, com si donés gairebé per fet que May tornarà a perdre la votació. Katainen ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal dels comissaris europeus, en què s’ha abordat l’estat de les negociacions per a la sortida del Regne Unit de la UE.

El comissari finlandès ha apuntat que el mecanisme aprovat dilluns en una reunió nocturna entre el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, i la primera ministra britànica, Theresa May, que pretenia esquivar els dubtes que genera en els diputats britànics la salvaguarda britànica, no reobre l’acord de sortida que la conté, sinó que "aporta clarificacions".

Diferents sectors

A més, ha assenyalat que no s’han adoptat noves mesures de contingència davant un possible 'brexit' sense acord més enllà de les aprovades en els dos primers mesos del 2019, que cobreixen sectors com ara l’aviació, el transport per carretera i les duanes, entre d’altres.

Tant el grup de diputats conservadors euroescèptics com el nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP), soci del Govern britànic, s’han mostrat descontents davant l’acord entre May i Juncker. L’advocat del Govern britànic, Geoffrey Cox, ha determinat que, sota el nou sistema, el risc legal que el Regne Unit romangui indefinidament en la controvertida salvaguarda continua "sense canvis".

L’actitud d’Espanya

Sobre la qüestió de la frontera amb Irlanda també s’ha pronunciat el ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació espanyol, Josep Borrell, que ha assegurat que les garanties que la Unió Europea ha donat a la primera ministra britànica sobre l’anomenada 'salvaguarda irlandesa' són "exactament igual" de vinculants que les que va rebre Espanya per assegurar-se que cap acord amb el Regne Unit afectaria Gibraltar sense el vistiplau de Madrid.

"Quan vam fer les declaracions sobre Gibraltar, May i l’oposició a Espanya ens van dir que allò era paper mullat, que no servia per a res; ara es fa exactament el mateix", ha dit Borrell. I ha afegit: "No es modifica el text del tractat, però es fa una declaració conjunta. Tothom aplaudeix dient que és legalment vinculant, tan legalment vinculant com ho era la nostra, exactament igual", ha conclòs.

Instrument vinculant

Notícies relacionades

May i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, han comparegut de matinada a Estrasburg i han anunciat un acord sobre un "instrument legalment vinculant" que ofereix noves precisions i garanties legals al Govern britànic. L’objectiu és que May pugui defensar davant el Parlament que la salvaguarda irlandesa ('bacsktop' en l’argot comunitari) és una eina d’últim recurs i, en qualsevol cas, temporal.

La Cambra dels Comuns va rebutjar en un primer vot al gener les condicions del tractat de retirada, sobretot per temor que la xarxa de seguretat dissenyada per evitar la tornada a una frontera física en l’Ulster suposés atrapar el Regne Unit de manera indefinida en la Unió Duanera.