EL DRAMA MIGRATORI

Els EUA van separar milers de nens migrants més dels reconeguts oficialment

Una auditoria interna revela que la xifra exacta és "desconeguda" per la falta de dades precises.

zentauroepp45540937 honduran migrants heading in a caravan to the us  help a man181020203344

zentauroepp45540937 honduran migrants heading in a caravan to the us help a man181020203344 / PEDRO PARDO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una auditoria interna del Govern dels Estats Units ha conclòs que les autoritats van separar, a la frontera amb Mèxic, "milers"de nens, més que els que ha reconegut oficialment, si bé ha afegit que la xifra exacta és "desconeguda" per la falta de dades precises.

L’Oficina de l’Inspector General del Departament de Salut i Serveis Humans ha analitzat l’abans i el després de la política de "tolerància zero" aplicada pel president, Donald Trump, a la frontera sud, que va suposar la separació de les famílies migrants sense importar que en hi hagués menors d’edat.

A la primavera del 2018, l’Administració va ordenar separar les famílies, perquè els adults quedessin sota arrest de lesautoritats federalsi els nens, mentrestant, estiguessin a cura de l’Oficina de Reassentament de Refugiats (ORR, per les seves sigles en anglès). La justícia va ordenar el 26 de juny paralitzar aquesta controvertida política i reunir les famílies, arran d’unademanda col·lectiva.

Més transparència

No obstant, una investigació oficial ha detectat que des de l’estiu del 2017 ja hi va haver un “dràstic increment” de la separació de nens a la frontera i que fins al dictamen judicial de juny de l’any següent l’ORR va rebre i va alliberar “milers” de menors. El juliol del 2018 tenia registrats mes de 2.600 casos.

Notícies relacionades

Així mateix, entre el juliol i el novembre de l’any passat, aquesta oficina va rebre almenys 118 nens més, segons l’Oficina de l’Inspector General, que, no obstant, no ha pogut tancar una xifra completa dels menors separats –ha assegurat que és "desconeguda"– per la falta de registres complets i el retard de les tramitacions.

La inspecció del Departament de Salut i Serveis Humans, que ha basat el seu informe tant en documents oficials com en entrevistes amb autoritats, ha instat a "millorar la comunicació, la transparència i la rendició de comptes per a la identificació, l’atenció i la ubicació dels nens separats".