Triple assassinat el 1994

Un expert té dubtes que Ibar sigui l'home que apareix en el vídeo clau del judici

Va assegurar que, després d'estudiar les imatges i comparar-les amb fotografies de l'acusat, no és possible identificar-lo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un expert en imatges de vídeo ha reconegut avui que, davant de la falta de detall del vídeo de la càmera de seguretat del lloc on es va produir un triple assassinat el 1994, del qual s’acusa Pablo Ibar, no es pot afirmar que l’hispano-nord-americà sigui la persona que es veu als fotogrames.

En l’última jornada de presentació de testimonis per part de la fiscalia, que demana de nou la pena de mort per a Ibar en aquest quart judici a Fort Lauderdale (Florida), el pèrit de l’FBI en processos comparatius d’imatges de vídeo George Scaluba va dir que a les imatges que va estudiar els "falta detall".

Per això, va assegurar que, després d’estudiar al seu laboratori nombrosos fotogrames d’aquest vídeo en blanc i negre i amb baixa resolució i comparar-les amb fotografies d’Ibar, la comparativa no pot ni identificar ni eliminar" l’acusat.

Anàlisi de fotografies

L’expert va indicar que a la Unitat de Fotografia de l’FBI busquen similituds i diferències entre fotografies i imatges de vídeo i que, en aquest cas, van comparar instantànies de l’acusat i de Francisco Rincón, detingut amb Ibar el 1994 i a qui no van incriminar en aquest cas, i del seu amic Alex Hernández.

D’Ibar van analitzar imatges d’aquella època mirant de cara i cap avall i, a partir d’aquí, van estudiar la morfologia de les principals àrees de la cara, com les línies de cabell, mentó, la zona de les orelles, celles i el bigoti per a així establir la comparació.

Davant de les preguntes de Benjamin Waxman, cap dels advocats de la defensa, Scaluba va explicar que no pot determinar "positivament" que Ibar sigui el sospitós que es veu en el vídeo i que suposadament va matar Casimir Sucharski, amo d’un club nocturn, i Sharon Anderson i Marie Rogers, dues empleades d’aquest establiment.

Aquest vídeo és clau en la resolució d’un cas que ha portat Ibar a estar pres des de fa 24 anys, dels quals 16 va estar condemnat a mort, però el Tribunal Suprem de Florida va anul·lar el 2016 la condemna perquè les proves contra ell eren escasses i febles i va ordenar que fos jutjat de nou.

Les proves van desaparèixer

Un altre dels elements vitals en aquest processos en els quals es va centrar la defensa va ser el procés de custòdia de les proves, ja que diverses cintes de vídeo van desaparèixer temporalment per després reaparèixer però esborrades parcialment.

Per això, la fiscalia va cridar a declarar avui Charles Hall, un dels responsables del registre de proves a l’oficina de la cort, que va assegurar que havia seguit els procediments de custòdia.

No obstant, durant el contrainterrogatori, Joe Nascimento, un dels advocats de la defensa, va assegurar que les proves podien estar contaminades i que "no és totalment cert" que s’havia mantingut la cadena de custòdia, a la qual cosa Hall es va mantenir en silenci.

Durant el testimoni, es van visualitzar imatges de vídeo de la custòdia de les proves a les caixes en les quals es va veure el fiscal Chuck Morton tocant en la dècada dels noranta les proves sense guants i com s’obrien les bosses de les proves, que no estaven segellades.

Segons l’opinió de Nascimiento, tocar les proves "canvia la seva naturalesa".

Opinions dels familiars

Per tot això, i a l’espera que aquest dimecres la fiscalia comenci els seus arguments finals, a la qual cosa seguirà la defensa i posteriorment el jurat es retirarà per deliberar, el pare de l’acusat, Cándido Ibar, va dir que per tots els "dubtes" que van quedar palesos en el judici, el seu fill hauria de ser declarat no culpable.

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, la fiscalia no ha demostrat "solidesa en el cas" i "tot és dubtós i, davant del dubte, has de sortir lliure".

La dona d’Ibar, Tanya, també es va mostrar "nerviosa però esperançada" que el jurat declari no culpable Pablo davant del "cúmul de negligències i irregularitats durant el procés"

Temes:

Assassinats FBI