LLARG PROCÉS JUDICIAL

Comença la vista oral del quart judici a Ibar

L'hispano-nord-americà està acusat de ser l'autor d'un triple assassinat comès el 1994

zentauroepp46038175 mia10  fort lauderdale  estados unidos   26 11 2018   el his181127122729

zentauroepp46038175 mia10 fort lauderdale estados unidos 26 11 2018 el his181127122729 / Giorgio Viera

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Lafiscalia i la defensa han fet els seus primers al·legats en el nou judici obert a Florida a l’hispano-nord-americà Pablo Ibar acusat de ser l’autor d’un triple assassinat comès el 1994, mentre que una delegació parlamentària espanyola ha demanat per a l’acusat un procés "just".

La fase oral del judici iniciat l’1 d’octubre passat sota la presidència del jutge Dennis Bailey ha començat amb una intervenció de William Sinclair per part de l’acusació pública, a la qual ha seguit la de Kevin Kulik per part de la defensa d’Ibar i, després, la declaració dels primers testimonis.

El primer a declarar va ser l’avui expolicia Fernando Navarro, que el 1994 treballava a l’oficina de l’agutzil del comtat de Palm Beach, la zona del sud de Florida on es va trobar cremat l’automòbil d’una de les víctimes del triple assassinat en el qual suposadament van fugir els assassins.

Anul·lació 

La celebració d’aquest nou judici va ser ordenada pel Tribunal Suprem de Florida quan el 2016 va anul·lar la condemna a mort que pesava sobre Ibar des del 2000 per les morts de Casimir Sucharski, Sharon Anderson i Marie Rogers, perpetrades per lladres que van entrar a robar a la casa del primer a Miramar (sud de Florida) el juny de 1994.

La fiscalia ha començat els seus al·legats amb una descripció del que va passar a casa de Sucharski, propietari d’un popular club nocturn, i l’afirmació que no hi ha dubte que Ibar és la persona que apareix en la gravació feta per una càmera de seguretat tapant-se la cara amb una samarreta.

La defensa va dir, per la seva banda, que la Policia va manipular testimonis perquè identifiquessin Ibar, perquè el cas estava molt publicitat en els mitjans i tenien molta pressió perquè havien passat 16 dies i estava sense resoldre.

Joe Nascimento, un dels advocats d’Ibar, ha declarat al final de l’audiència que l’única nova prova que la fiscalia té diferent de la dels altres judicis és una nova prova de l’ADN feta en la samarreta trobada a la vivenda, "que ells diuen, concorda amb el de Pablo". No obstant, Nascimiento va assegurar que es tracta d’una prova contaminada i que els seus experts explicaran per què "no és confiable".

Proves escasses i febles

Ibar, nascut fa 46 anys a Fort Lauderdale, fa 24 anys que és a la presó i ha afrontat tres judicis més, dels quals el primer va acabar sense veredicte de culpabilitat i els dos següents van ser anul·lats; l’últim, amb condemna de mort inclosa, la mateixa pena que la fiscalia es proposa demanar ara.

Notícies relacionades

"Volem que tingui per fi un judici just", han dit els integrants d’una delegació parlamentària espanyola que va viatjar a Florida per donar suport a aquest hispano-nord-americà. El Tribunal Suprem, quan va anul·lar la condemna a mort, va argumentar que ho feia, després que la defensa d’Ibar recorregués, perquè les proves contra ell eren escasses i febles.

Això, almenys en teoria, hauria de significar que perquè sigui condemnat de nou pels tres assassinats de 1994 es necessitaran proves més contundents que les presentades en el judici del 2000, que a l’alt tribunal li van semblar insuficients.