CRISI DE GOVERN A LA CASA BLANCA

Trump fa intenció de declarar l'emergència nacional per construir el Mur

El president dels EUA viatja a la frontera mexicana 20 dies després que comencés el tancament parcial del Govern

zentauroepp46495698 president donald trump speaks at a roundtable on immigration190110211800

zentauroepp46495698 president donald trump speaks at a roundtable on immigration190110211800 / Evan Vucci

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump s’ha embarcat en una intensa campanya de relacions públiques per provar de convèncer els nord-americans de la necessitat de blindar la frontera amb Mèxic. Dos dies després de dirigir-se a la nació en horari de màxima audiència, el president dels Estats Units ha viatjat fins a la frontera texana per supervisar els trams de barrera fronterera que ja hi ha al límit mexicà i exposar una vegada més els seus arguments. El viatge es produeix després de l’últim desacord amb els demòcrates a Washington, a qui Trump va deixar plantats minuts després que aquests li reiteressin la seva oposició a finançar el Mur. El president està cada dia més desesperat i durant el dia va tornar a amenaçar de declarar l’emergència nacional per desfer l’embolic, un recurs jurídic que li permetria construir la barrera sense l’aprovació del Congrés. 

El temps corre en contra del president a causa de les severes conseqüències que la seva obstinació està tenint per a milions de nord-americans. Trump es nega a firmar qualsevol partida pressupostària llevat que inclogui més de 5.000 milions per al Mur, cosa que ha deixat sense fons l’Administració i ha obligat a tancar parcialment el Govern federal, les institucions del qual operen en el millor dels casos a mig gas. Els problemes comencen a acumular-se. Més enllà dels 800.000 funcionaris que no cobren des que va començar el tancament fa 20 dies, una durada que el converteix en el segon més llarg de la història, el trastorn està tenint multitud d’efectes col·laterals a tot el país. 

Un cost de 1.500 milions de dòlars setmanals

Milers d’agricultors  han deixat de percebre els ajuts aprovats per l’Administració Trump per compensar-los per l’impacte de la guerra comercial amb la Xina. Nombroses pimes han vist com els seus préstecs garantits pel Govern deixaven de tramitar-se, un problema semblant al que s’enfronten les empreses que preparen la seva sortida a Borsa. També s’han paralitzat obres públiques, l’emissió de llicències per als productors de cervesa i ha deixat de funcionar el sistema electrònic per comprovar l’estatus immigratori dels treballadors. Segons el banc J.P Morgan, el tancament li costa 1.500 milions de dòlars setmanals a l’economia del país. 

Les seves conseqüències comencen a revoltar els legisladors republicans, pressionats pels seus electors. “Jo dono recolzament al mur fronterer, però no sé per què hem de deixar a casa i sense paga els funcionaris i treballadors forestals del meu districte”, ha dit el congressista Greg Walden. El senador John Boozman va ser encara més gràfic. “Hem convertit tota aquesta gent en ostatges. No és una bona situació en absolut”. El primer va ser un dels vuit republicans que va recolzar un projecte de llei demòcrata per reobrir el Govern sense fons per al Mur. Són encara pocs, però s’espera que el número creixi a mesura que s’agreugi l’impacte del tancament. Aquest mateix dijous centenars de funcionaris van protestar davant del Capitoli per exigir la reobertura de l’Administració. 

Sense indici de solució

Notícies relacionades

Res indica no obstant que l’embut polític es resolgui aviat. L’única sortida que s’entreveu és que Trump declari l’emergència nacional, que li serviria per arrogar-se poders extraordinaris i fons per al projecte, per més que els demòcrates afirmin que no hi ha cap crisi a la frontera. “Tinc tot el dret a declarar l’emergència nacional”, va dir el president després de ressenyar que té el beneplàcit dels seus assessors legals. “Si això no funciona, ho faré, gairebé amb tota seguretat”. Altres experts legals no tenen tan clar que pugui fer-ho, però, en qualsevol cas, ningú dubta que la mesura seria contestada als tribunals.

El renovat envit del president, que ha cancel·lat la seva assistència al Fòrum Econòmic de Davos per ocupar-se de la crisi política a Washington, arriba un dia després que fracassés l’última reunió amb els líders demòcrates del Congrés. Trump va arribar a la cita, va repartir unes barres de xocolata entre els assistents, va preguntar als demòcrates si estaven disposats a finançar el Mur i, quan li van dir que no, va donar una manotada a la taula i va marxar. “Una total pèrdua de temps”, va dir poc després a Twitter, abans de negar que donés la manotada. Així funcionen les coses a Washington, la disfunció política del qual estan pagant milions de nord-americans.