IMMIGRACIÓ

El Papa demana als líders europeus ajudar els 49 immigrants bloquejats en mar

VAT100. Vatican City (Italy), 06/01/2019.- Pope Francis greets faithful from a window of the Apostolic Palace during his Angelus prayer at Saint Peter’s Square, Vatican City, on Epiphany Day 06 January 2019. (Papa) EFE/EPA/FABIO FRUSTACI

VAT100. Vatican City (Italy), 06/01/2019.- Pope Francis greets faithful from a window of the Apostolic Palace during his Angelus prayer at Saint Peter’s Square, Vatican City, on Epiphany Day 06 January 2019. (Papa) EFE/EPA/FABIO FRUSTACI / FABIO FRUSTACI (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El papa Francesc va fer aquest diumenge una crida als líders europeus perquè ajudin els 49 immigrants bloquejats des de fa dies al Mediterrani a bord de dos barcos de rescat de dues oenagés alemanyes.

“Des de fa molts dies, 49 persones salvades al mar Mediterrani estan a bord de dues naus d’oenagés, a la recerca d’un port segur on desembarcar. Faig una cordial crida als líders europeus perquè demostrin solidaritat concreta cap aquestes persones”, va dir el papa durant l’oració de l’Àngelus. Davant de milers de fidels que atapeïen la Plaça de San Pedro i que van aplaudir el seu reclam, el pontífex, amb veu ferma, va cridar l’atenció sobre el cas d’aquests 49 immigrants, una crisi que es troba bloquejada mentre passen els dies sense que s’entrevegi una solució.

Es tracta del barco Sea Watch 3, que va rescatar 32 immigrants ja fa 15 dies, entre els quals es troben tres menors no acompanyats, dos nens petits i un nounat. Uns altres 17 immigrants rescatats són a bord de la nau “Professor Albrecht Penck” de Sea-Eye, des del 29 de desembre passat.

Tot i que Malta va permetre fa uns dies que els dos barcos entressin a les seves aigües territorials per protegir-se del mal temps, ni aquest país, ni Itàlia –els dos més pròxims– ni cap altre de la Unió Europea han ofert un port per desembarcar les persones rescatades, enmig de crides de les oenagés.

El Govern de coalició italià ha mostrat divisions entre la línia inflexible del ministre de l’Interior, Matteo Salvini, per a qui els ports italians estan tancats, i l’altre vicepresident de l’executiu, Luigi Di Maio, líder del Moviment 5 Estrelles (M5E), que ofereix acollir 10 dones i nens, tot i que tots dos neguen que hi hagi una disputa.

“A Itàlia no arriba ningú. Ports tancats, prohibits. Està bé que Di Maio parli i digui el que pensa... però en matèria d’immigració el que decideix soc jo”, ha insistit avui Salvini.

I va afegir: “jo treballo perquè no surtin les dones i els nens i tots els altres dels seus països, i per evitar el risc que morin al desert o al Mediterrani. No es poden fer concessions sobre el principi que, si no és a través de corredors humanitaris, aquí no entra ningú”.

Di Maio, d’altra banda, ha assegurat avui que la seva oferta per a les dones i nens no significa que no recolzi la línia dura de ports tancats.

Notícies relacionades

El líder del M5E ha criticat que “Europa se’n desentengui” i va assenyalar que Itàlia “no pot continuar cedint a aquesta extorsió”.

Alguns alcaldes italians, el primer el de Nàpols, Luigi di Magistris, han ofert els seus ports perquè desembarquin els immigrants, en clar desafiament a la línia dura de Salvini.