24 nov 2020

Anar al contingut

A TWITTER

'Hackers' filtren dades personals de centenars de polítics alemanys

Ha afectat integrants de tots els partits, excepte de l'AfD, d'extrema dreta

Les dades inclouen targetes de crèdit, números de telèfon, direccions i còpies de carnets d'identitat

Efe

'Hackers' filtren dades personals de centenars de polítics alemanys

Kacper Pempel

Alemanya ha patit un dels atacs informàtics més grans de la seva història, que ha afectat centenars de polítics, inclosa la cancellera Angela Merkel, i altres nombroses figures públiques, com ara artistes i periodistes, ha informat avui el Govern germànic, que l’ha qualificat d’un acte "greu" contra les institucions democràtiques.

"Com s’ha sabut, s’han publicat indegudament dades personals de polítics i personalitats de la vida pública. El cas afecta tant diputats del Bundestag com diputats de parlaments regionals, de l’Eurocambra i polítics municipals", ha dit la viceportaveu del Govern, Martina Fietz.

Segons un portaveu del Ministeri de l’Interior, Sören Schmitz, la dimensió de l’atac no es va conèixer fins ahir a la nit, tot i que la publicació de les dades s’havia iniciat abans de Nadal en un compte de la xarxa social Twitter, amb prop de 17.000 seguidors i en format digital del tradicional calendari d’advent.

Correspondència de Merkel

De moment no s’ha detectat que els ‘hackers’, encara no identificats, hagin difós dades políticament sensibles del Govern però sí que han publicat part de la correspondència de Merkel, així com comunicacions d’altres polítics. Les xarxes del Govern, pel que se sap fins ara, no s’han vist afectades, va indicar l’Oficina Federal per a la Seguretat Informàtica (BSI).

Segons el Govern, és possible que bona part de les dades siguin autèntiques  però també s’han detectat dades falsificades. Així mateix se sap que mentre part de les informacions són actuals, n’hi ha altres que ja no estan vigents.

Entre els més afectats hi ha el copresident del partit Els Verds Robert Habeck, de qui s’han publicat a les xarxes socials protocols de converses amb la seva dona.

La ministra de Justícia, Katarina Barley, ha qualificat de "greu" els fets mentre ha advertit que els autors només pretenen soscavar la confiança en les institucions democràtiques.

El cas va ser detectat inicialment pel canal regional berlinès RBB i després ha sigut confirmat per diversos mitjans alemanys, que van revelar que entre les dades a les quals van tenir accés els ‘hackers’ hi ha números de telèfon mòbils i adreces postals. També van ser difosos documents interns dels partits, documents bancaris personals i informacions sensibles sobre l’entorn familiar.

Motivació política

Els partits van ser informats de l’atac, segons els mitjans alemanys, i han iniciat les seves pròpies investigacions. Els Verds han demanat una sessió extraordinària de la Comissió d’Interior, mentre que el secretari general del Partit Socialdemòcrata (SPD), Lars Klingbeil, ha dit que s’havia d’aclarir si hi ha hagut una motivació política.

Segons la majoria dels mitjans alemanys, l’únic partit que no s’ha vist afectat per l’atac és l’agrupació ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD), tot i que el Govern no ha volgut confirmar-ho.

A més de dades de diputats al Bundestag i als parlaments regionals, el diari 'Bild' parla que s’ha difós informació de centenars de polítics, entre ells també el president alemany, Frank Walter Steinmeier, així com d’artistes, periodistes de la televisió pública i representants d’oenagés.

Rapers i rockers

Els casos més notables fora de la política són els del periodista esportiu Hajo Seppelt, que va destapar l’escàndol del dopatge sistemàtic a Rússia, i el de l’humorista Jan Bohmermann, que va generar en el seu moment tensions diplomàtiques entre Alemanya i Turquia per una sàtira contra el president turc, Recep Tayyip Erdogan. Entre les dades de l’humorista Bohmermann publicades a les xarxes socials hi ha fotos dels seus fills.

També hi ha músics afectats, com els rapers Marteria i Casper o els membres de la banda de rock K.I.Z.

Els serveis secrets alemanys han assumit la investigació del cas des d’ahir dijous i, segons el diari 'Bild', estan intercanviant informacions amb serveis secrets estrangers per provar de determinar la procedència del massiu atac cibernètic. A més, en les investigacions hi participa l’Oficina Federal Criminal (BKA) i diverses fiscalies, entre elles la fiscalia federal.