CRISI A LONDRES

May s'embarca en un 'tour' d'urgència per capitals per salvar el 'brexit'

La primera ministra britànica veurà Juncker i Tusk després de la seva trobada amb Merkel

La líder conservadora vol "aclariments jurídicament vinculants" que la solució per a Irlanda no els deixarà a la unió duanera de forma permanent

zentauroepp46219289 may merkel181211133247 / JOHN MACDOUGALL

zentauroepp46219289 may merkel181211133247
monmartinez46218049 british prime minister theresa may is welcomed by dutch prim181211121932

/

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

La dura oposició que s’ha trobat Theresa May al Parlament britànic a l’acord del ‘brexit’ ha obligat la primera ministra britànica a creuar el canal de la Mànega abans de temps. Dijous i divendres està previst el tradicional Consell Europeu de finals d’any però a la líder dels dividits tories no li ha quedat més remei que fer un ‘tour’ d’urgènciaper l’HaiaBerlín i Brussel·les en un intent a la desesperada de trobar una sortida al caos polític que té a casa i que la va portar dilluns a ajornar la votació de l’acord.

Sobre la taula, tal com ha explicat el secretari d’Estat per al 'brexit', Martin Callanan, la recerca de “garanties jurídiques addicionals” que el mecanisme de salvaguarda per a Irlanda –dissenyat per evitar la tornada d’una frontera dura a l’illa– mai s’aplicarà i que, per tant, el Regne Unit no quedarà atrapat de forma indefinida en la unió duanera amb la UE, el gran obstacle que ha enterbolit des de l’inici de les negociacions fa 17 mesos.

“Vol garanties addicionals legalment vinculants que el Regne Unit no pot estar atrapat permanentment en el ‘backstop’ irlandès. Ha sigut sempre la qüestió i està al cor de les preocupacions de molts membres del Parlament. És molt important que han de ser garanties jurídicament vinculants”, ha explicat aquest dimarts a la seva arribada al consell d’assumptes generals que se celebra a Brussel·les.

Els acords no es renegocien

La UE ja ha deixat clar que els textos tancats després de 17 mesos de negociacions –el Tractat de sortida de 585 pàgines i la declaració política sobre la futura relació– no es toquen. Ho va dir dilluns el polític polonès quan va anunciar la convocatòria d’una cimera extraordinària a 27 del ‘brexit’ per a aquesta setmana coincidint amb el Consell Europeu. “No renegociarem l’acord. Ni la solució per a Irlanda, però estem disposats a discutir com facilitar la ratificació al Regne Unit”, va advertir Tusk disposat a buscar la via per ajudar May.

I ho ha tornat a repetir aquest dimarts davant del ple del Parlament Europeu el luxemburguès. “Continuo convençut que l’acord del ‘brexit’ que tenim és el millor i l’únic possible. No hi ha marge per a la renegociació”, però sempre hi ha prou marge per oferir “noves clarificacions i interpretacions sense reobrir l’acord de sortida”, ha indicat Jean-Claude Juncker sobre el gran problema de l’acord: la xarxa de seguretat per a Irlanda que obliga el Regne Unit a quedar-se en la unió duanera. “Tenim la determinació comuna de fer tot el possible per no haver d’arribar a la situació un dia d’utilitzar-lo però hem de preparar-nos”, ha afegit.

Però hi ha marge per a aclariments

Notícies relacionades

¿En quin format seran aquests aclariments? ¿N’hi haurà prou amb una declaració política com l’arrencada per Espanya sobrel’estatus de Gibraltar en la futura relació amb el Regne Unit que es van incorporar a les actes de la reunió? El Regne Unit no ho ha aclarit. L’únic que ha afirmat el seu secretari d’Estat és que haurà de ser jurídicament vinculant. “No tinc problemes amb declaracions que aclareixin el que hi ha en l’acord de retirada però cap declaració explicativa pot contradir el que hi ha en l’acord de retirada”, va dir dilluns el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, el país del qual com la resta de la UE accelera els preparatius per a un escenari de no-acord. “És una hipòtesi que no és improbable” però “estem llestos”, ha indicat aquest dimarts la secretària d’Estat francesa, Nathalie Loiseau.

Després d’un viatge llampec a l’Haia, on s’ha trobat amb el primer ministre holandès Mark Rutte, i a Berlín, per dinar amb la cancellera alemanya Angela Merkel, May es reuneix aquesta tarda amb Tusk, a les cinc de la tarda, i amb Juncker dues hores després. Els contactes mentrestant es multipliquen.