May ajorna la votació del 'brexit' per por d'una gran derrota

La primera ministra demanarà a Brussel·les "clarificacions" sobre la salvaguarda per a Irlanda del Nord

zentauroepp46058953 may parlamento181204100026

zentauroepp46058953 may parlamento181204100026 / Jessica Taylor

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May provarà de modificar l'acord del 'brexit' assolit entre el Govern britànic i la Unió Europea el 25 de novembre passat, desprésd'ajornar la votació del pacte a la Cambra dels Comuns, prevista per a aquest dimarts. La primera ministra va prendre la decisió la vigília, per evitar una derrota catastròfica, que hagués pogut obligar-la a dimitir, juntament amb la resta del Govern.

May va reunir el seu Gabinet dilluns al matí per informar-lo de l'ajornament. A primera hora de la tarda ho va comunicar oficialment al país amb una declaració a la Cambra dels Comuns. “He escoltat acuradament el que s'ha dit en aquesta Cambra i a fora, pels membres de totes les formacions”, va afirmar. “A l’escoltar aquestes opinions està clar que, si bé hi ha un ampli suport per a molts dels aspectes clau de l'acord, en un punt –el de la salvaguarda per a Irlanda del Nord– hi continua havent una àmplia i profunda preocupació. A causa d'això, si anem endavant amb el vot demà, l'acord pot ser rebutjat per un marge significatiu. Per tant, ajornarem el vot previst”.

May va confirmar que mantindrà converses urgents amb els líders de la Unió Europea, per discutir possibles canvis i obtenir "clarificacions" en la salvaguarda per a Irlanda del Nord, el punt crític que no accepten euroescèptics i unionistes. Sense fixar una nova data per a la futura votació de l'acord, va donar a entendre que aquesta tindria lloc al gener, quan el Parlament reprengui els seus treballs després de la pausa de Nadal.

Gest desesperat

L'ajornament venia perfilant-se des de feia dies, davant de l'abast del motí entre els euroescèptics conservadorsMés d'un centenar d'ells havien advertit que votarien en contra de l'acord. May s'exposava a una derrota sense precedents en la història recent del país. De res no han servit dues setmanes d'intensa campanya de la primera ministra entre els diputats rebels amb reunions, contactes personals, promeses i pressions, per arrencar-los el vot.

L'ajornament va ser interpretat com un gest desesperat i un signe de la debilitat extrema de May. “El Govern ha perdut el control dels esdeveniments”, va declarar el líder laborista Jeremy Corbyn, en la seva rèplica. Corbyn va advertir que no té sentit que May ajorni la votació per tornar a presentar “el mateix acord” als diputats i li va preguntar si estava buscant aconseguir canvis substancials o només cosmètics.

Fora salvaguarda

Després d'una conversa telefònica amb May, la líder del Partit Democràtic de l'Ulster (DUP), Arlene Foster, va recalcar novament quina és la posició del partit. “El meu missatge ha sigut molt clar. La salvaguarda ha de desaparèixer. S'ha malgastat massa temps. Necessitem un acord millor. És molest que hagi portat tant temps que la primera ministra escolti”.

Notícies relacionades

Aquesta salvaguarda preveu que el Regne Unit es quedi a la unió duanera i que Irlanda del Nord també estigui alineada amb certes normes del mercat únic, fins que s’estableixi una nova relació comercial entre Londres i Brussel·les, negociada en el període de transició –entre el 29 de març del 2019 i finals del 2020–.

Crisi nacional

L'ajornament de la votació va alarmar la City. La lliura esterlina va caure al seu valor més mínim en els últims vint mesos davant el dòlar i també davant de l'euro. La Confederació de la Indústria Britànica (CBI), que reuneix la patronal, va advertir que el país corre el risc de “moure’s cap a una crisi nacional”. “Aquest és un altre cop per a les empreses que necessiten desesperadament claredat”, va indicar en un comunicat la directora de la CBI, Carolyn Fairbairn. “Els plans d'inversió estan paralitzats des de fa dos anys i mig. Llevat que s'assoleixi un acord ràpidament, el país corre el risc de acostar-se cap a una crisi nacional”.  Fairbairn va demanar als polítics “de tots dos costats del Canal” que assoleixin un consens.  “Ningú no pot permetre's ficar-se en el Nadal amb l'amenaça que no hi hagi un acord que costi ocupació i colpegi els nivells de vida”.

Temes:

Regne Unit