DIVORCI COMPLICAT

La UE es mostra disposada a donar un cop de mà a May

"No renegociarem l'acord però estem disposats a discutir per facilitar la ratificació al Regne Unit", diu Donald Tusk

El president del Consell Europeu convoca una cimera extraordinària a 27 aquest dijous per parlar del 'brexit'

BRU. Brussels (Belgium), 25/11/2018.- (L-R) European Commission President Jean-Claude Juncker, European Union Council President Donald Tusk, Michel Barnier, the European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 give a press conference at the end of the European Council meeting in Brussels, Belgium, 25 November 2018. The leaders of the 27 remaining EU member countries (EU27) have endorsed the draft Brexit withdrawal agreement and approved the draft political declaration on future EU-UK relations in a special meeting of the European Council on Britain leaving the EU under Article 50. (Bélgica, Reino Unido, Bruselas) EFE/EPA/OLIVIER HOSLET / OLIVIER HOSLET (EFE)

BRU. Brussels (Belgium), 25/11/2018.- (L-R) European Commission President Jean-Claude Juncker, European Union Council President Donald Tusk, Michel Barnier, the European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 give a press conference at the end of the European Council meeting in Brussels, Belgium, 25 November 2018. The leaders of the 27 remaining EU member countries (EU27) have endorsed the draft Brexit withdrawal agreement and approved the draft political declaration on future EU-UK relations in a special meeting of the European Council on Britain leaving the EU under Article 50. (Bélgica, Reino Unido, Bruselas) EFE/EPA/OLIVIER HOSLET
zentauroepp45411607 european union s brexit negotiator michel barnier and eu com181010210547

/

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L'ajornament del vot en el Parlament britànic no ha alterat la situació.L’acord de divorci negociat entre laUnió Europeai elRegne Unités “el millor” i “l’únic possible” i no hi ha renegociació possible. Però si és necessari oferir algun gest a Londres per evitar que el ‘brexit’ s’estavelli contra el mur de Westminster, els Vint-i-set estan disposats a obrir una mica la mà. “No renegociarem l'acord, inclosa la xarxa de seguretat (per a Irlanda), però estem disposats a discutir com facilitar la ratificació al Regne Unit”, ha anunciat aquest dilluns el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Per a això, el polonès ha optat per convocar una nova cimera extraordinària del ‘brexit’ aquest dijous, coincidint amb el Consell Europeu de finals d'any, i en què els 27 també discutiran els plans de contingència davant d'una sortida caòtica del Regne Unit. “Com que el temps s'acaba també discutirem la nostra preparació davant d'un escenari de no acord”, ha explicat. És el mateix que el president de la Comissió Europea,Jean-Claude Juncker, va parlar diumenge passat amb la primera ministra britànica,Theresa May, hores abans que elTribunal de Justícia de la UE confirmés en una esperada sentènciaque Londres pot suspendre de forma unilateral el procés de sortida fins al mateix 29 de març de 2019, i fins i tot més enllà si es prorroga aquest termini.

La situació és greu i el debat celebrat aquest dilluns en el Parlament britànic ha tornat a posar de manifest l'enorme problema polític a què s'enfronta la líder delstories’. Davant d'aquesta situació May ja ha anunciat que acudirà a Brussel·les a la recerca de noves garanties jurídiques que mai s'aplicarà la “xarxa de seguretat” per evitar que hi hagi una frontera dura entre Irlanda i Irlanda del nord.

¿Una declaració, possible solució?

Notícies relacionades

“Per descomptat que analitzarem amb compte qualsevol proposta que pugui fer, però tots sabem que difícil que ha sigut arribar a un acord”, va indicar dijous el cap de la diplomàcia holandesa,Stef Blok, durant una reunió de ministres d’Exteriors de la UE. “Del que depengui de nosaltres continuem estant disposats a veure quin és el problema i com es pot resoldre”, ha afegit en to constructiu l'espanyol, Josep Borrell. “A Espanya la perjudica més que altres països una sortida desordenada. Tenim el màxim interès a evitar-la per flux turístic, flux d’inversions, residents... Som un país molt vinculat al Regne Unit i desitgem tenir les més estretes relacions i evitar una ruptura brusca”, va explicar.

En el que coincideixen les fonts consultades és que els textos –el Tractat de sortida i la declaració política sobre la futura relació– no es tocaran. Tal com va passar amb l’estatus de Gibraltar i Espanya, la solució podria ser en unadeclaració políticaper aclarir que la salvaguarda per a Irlanda mai s’aplicarà. “Hi pot haver marge però no hi haurà cap regal de Nadal”, asseguren les mateixes fonts.