combustibles fòssils

Brussel·les vol eliminar les emissions de gasos d'efecte hivernacle de cara al 2050

"L'statu quo no és una opció", defensa Brussel·les en el text de 24 pàgines

rjulve4116103 cuaderno del domingo zoom recogida de la fresa181122140818

rjulve4116103 cuaderno del domingo zoom recogida de la fresa181122140818 / SAMUEL ARANDA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Comissió Europea s’ha fixat l’objectiud’eliminar les emissions de gasos d’efecte hivernacle de cara al 2050, un escenari que requerirà "inversions addicionals significatives" en tots els sectors de l’economia, però suposarà una "profunda transformació" que implicarà nombrosos efectes "positius". El CO2, al nivell més alt en tres milions d’anys2

L’Executiu comunitari ha adoptat aquest dimecres la seva estratègia climàtica a llarg termini, que compartirà amb els seus socis internacionals a la COP 24 de Katowice (Polònia). L’objectiu del document és confirmar el compromís del bloc comunitari per "liderar" l’acció climàtica global i presentar una "visió" que pugui ajudar a aconseguir unes emissions netes de gasos d’efecte hivernacle nul·les, a través d’una transició "socialment justa" i eficient.

"L’statu quo no és una opció", defensa Brussel·les en el text de 24 pàgines, on identifica les oportunitats que la transició ofereix als ciutadans i l’economia europees i els reptes que suposa. El document, no obstant, no inclou noves polítiques i no és una proposta legislativa.

Els percentatges i l’Acord de París

Notícies relacionades

La Unió Europea es va comprometre a l’Acord de París a reduir un 40% les emissions contaminants el 2030, en comparació amb els nivells registrats el 2030. Brussel·les calcula que aquesta xifra arribarà al 45% quan tota la legislació sigui completament vigent i estima que avançarà fins al 60% a meitat de segle. "Això, no obstant, no és suficient per què la UE contribueixi als objectius de l’Acord de París", apunta la Comissió.

En aquest sentit, Brussel·les atorga "un paper central" a l’energia en la transició cap a una economia lliure d’emissions contaminants, ja que n’aglutina més del 75%, però afegeix que també requerirà avenços en sectors com el transport, l’agricultura, els edificis i la indústria. També podrà "accelerar-se amb progressos en digitalització, intel·ligència artificial i biotecnologia".